Alibaba gaat resoluut voor mobiel

Het is een bewogen periode voor de e-commerce gigant Alibaba. Vorige week meldde sterke man Jack Ma dat hij het werknemerscontingent van de groep bevriest. Tegen dochterbedrijf Taobao, het grootste e-commerce platform van de wereld, loopt een onderzoek naar brushing. Dat is een methode om mensen tegen betaling positieve commentaren te laten posten over goederen die op de website worden aangeboden. Taobao zou ook namaakgoederen verkopen.

Die stroom negatieve geruchten deed de beurskoers van Alibaba eergisteren kelderen. Na de bekendmaking van de resultaten van de groep veerde die koers ook weer helemaal op. Die resultaten waren erg sterk.

Koersfluctuatie AlibabaWat vooral opviel is het aandeel van mobiel shoppen. 51% van de omzet van de groep gebeurde het laatste kwartaal via mobiele toestellen. Dat is een stijging met 40% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Alibaba heeft momenteel 350 miljoen actieve gebruikers. In de maand maart 2015 kochten 289 miljoen gebruikers via mobiele apps. Dat is een stijging met 77% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Results Alibaba Q1 2015

Het is duidelijk dat de groep die mobiele strategie nog scherper wil gaan uitspelen. Dat bleek onder meer uit een aantal tweets die de topmensen verstuurden tijdens de presentatie

We have positioned ourselves for more growth in #mobile users in the future #BABA #ecommerce

Tweet van bestuurder Joe Tsai

Ook de benoeming van COO Daniel Zhang tot nieuwe CEO moet in die  context gezien worden. Zhang kwam in 2007 naar Alibaba als CFO van Taobao. In 2011 verzelfstandigde Taobao en Zhang werd tot voorzitter benoemd. In september 2013 werd Zhang COO van de Alibaba groep. In die rol leidde hij de overgang naar een strategie die gericht is op mobiel. Onder meer de mobiele app van Taobao is wereldwijd het grootste mobiel shoppingplatform geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.