Sixdots is pole position kwijt

Seqr de betaalapp van het Zweedse Seamless, lijkt in snel tempo de markt van mobiele betalingen in ons land in te palmen. Seamless is de grootste provider van mobiele betalingen in Europa. De groep is actief in 26 landen en heeft meer dan 525.000 handelaars in haar netwerk.

Die snelle groei doet meteen vragen rijzen bij de positie van Sixdots, de mobile wallet die oorspronkelijk werd opgestart door Belgacom (nu dus Proximus) en BNP Paribas Fortis. Dat platform leek vorig jaar op weg om de absolute marktleider te worden. Sixdots werd uiteindelijk, later dan gepland, einde 2014 in alle stilte gelanceerd. De app blijft voorlopig ook onder de radar draaien terwijl er belangrijke strategische aanpassingen gebeuren.

Sixdots

Sixdots grijpt markt bij de keel

BNP Paribas Fortis kondigde einde 2013 en begin 2014 in een rotvaart een reeks belangrijke innovaties aan. Het lanceerde de p2p-dienst Easy Transfer en het kondigde een samenwerking aan met Mastercard voor de technologie van Masterpass. Die initiatieven kaderden in de lancering van Sixdots, de eerste mobile wallet in België. BNP Paribas Fortis wilde snel gaan om het gras voor de voeten van een reeks concurrenten weg te vegen. De gootbanken Belfius, ING en KBC namen geen risico. Op het moment van de lancering van Sixdots waren ze zelf niet klaar met een voldoende sterke mobiele betaaloplossing. Daarom haakten ze, samen met hun dochterbedrijven, hun karretje aan bij Sixdots, terwijl ze ook verder werkten aan een eigen applicatie.

Net hetzelfde gebeurde aan de kant van de grote telco’s. Ook Mobistar en Base sloten aan maar zij  participeerden niet in het kapitaal van de moederholding Belgian Mobile Wallet. Mobistar en Base zouden later stilzwijgend als partner van de site van Sixdots verdwijnen. Volgens marketing manager van Sixdots Geert Indigne worden enkel de logo’s van de aandeelhouders nog vermeld op de site.

Bancontact wordt partner

In mei 2014 kondigde Sixdots plots aan dat Bancontact mee op het platform kwam. Bancontact lanceerde op dat moment ook zijn eigen mobiele betaalapp die op QR-code herkenning draait. Ondertussen werd duidelijk dat de Masterpass technologie aan de kant is geschoven. Betalen met Sixdots gebeurt al enkele maanden enkel via de app van Bancontact. Nochtans was die technologie cruciaal voor de app. BNP Paribas Fortis deed er alles aan om Masterpass als eerste te kunnen gebruiken in België. Allicht is dat ook een van de redenen voor de vertraging van de uitrol van de betaalapp.

De koppeling met Bancontact zou op termijn echter een belangrijke troef kunnen worden voor Sixdots. Betalingen via de app worden meteen gecheckt op hun provisie. Bij Seqr bijvoorbeeld, is dat niet zo. Dat kan een belangrijke kostenbesparing geven inzake debiteurenbeheer. De banken die aandeelhouder zijn van Sixdots, zijn ook aandeelhouder van Bancontact. Bancontact werkt met 27 banken samen. Onder meer challengers Argenta en Crelan zouden op die manier simpel kunnen aanpikken bij Sixdots zonder dat ze zich moeten engageren in het platform.

Retailpartners zijn cruciaal

Cruciaal voor het succes van een mobiele betaalapp zijn de partners die op het platform aansluiten. Seqr België sloot een belangrijke overeenkomst met de groep Colruyt. Klanten van de Colruytwinkels zelf, Okay, CRU, Bio-Planet, Dreamland, Dreambaby maar ook een aantal Spar winkels kunnen mobiel betalen met de Seqr app. Ook Aveve, Mc Donalds en een ganse reeks apothekers kozen voor Seqr.

Op de site van Sixdots is voorlopig geen enkele partner vermeld. Op de site van Bancontact staan echter wel een paar grote namen, onder meer Bart Smit, Lotto, AS Adventure, EasyOrder, Mobile Vikings, Base en Doccle. Volgens  Geert Indigne heeft Sixdots momenteel afspraken met meer dan 50 retailers, onder meer ook met alle namen die Bancontact vermeldt. Bancontact heeft ook een proefproject met Delhaize lopen.

Loyalty, ticketing, promotie

De meeste betaalapps kunnen momenteel slechts aan 1 betaalkaart gekoppeld worden. De vraag is of het dan niet beter is om voor de app van je eigen bank te kiezen. Een van de belangrijkste redenen is de mogelijkheden om ook loyalty, ticketing en promoties in de app te verwerken. Platformen zoals Sixdots en Seqr kunnen dat allicht veel breder uitwerken. Seqr startte voorzichtig op met een aantal promoties die ze op hun eigen platform hebben verwerkt. De Zweden hebben ook een opvallende cash back actie. Voor de eerste elf aankopen via Seqr krijgt u 1% terug. Vanaf de 12de en tot de 19de aankoop is dat 2%. Vanaf 20 aankopen is de cash-back zelfs 3%. De verrekening gebeurt per kwartaal. ‘We zijn die functies nog aan het ontwikkelen maar gaan hier stap voor stap verder’, zegt Geert Indigne van Sixdots. ‘Zodra we met een oplossing komen die gebruiksvriendelijk, snel en veilig is, wordt dit aan de app toegevoegd.’

Sterke concurrentie

Sixdots heeft de voorsprong die het had opgebouwd duidelijk verspeeld en heeft er met Seqr een zware concurrent bij gekregen die ook internationaal sterke fundamenten heeft. Het Luxemburgse Digicash, de Nederlandse Rabodochter My Order of zelfs het succesvolle Amerikaanse Square van IT-ondernemer Jim Mc Kelvey zijn vlot draaiende mobiele betaalmachines die ondertussen pakken ervaring hebben opgedaan. Hun komst naar België is allicht een kwestie van maanden. De doorstart va Sixdots zal dus gebeuren in een omgeving waar de concurrentie scherp is toegenomen. De link met Bancontact is in die context van levensbelang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.