Vergelijkingssite Independer stopt met uitvaartverzekeringen

Ruud MartensDe Nederlandse vergelijkingssite Independer stopt met uitvaartverzekeringen. De oorzaak is de gewijzigde interpretatie van het begrip bemiddeling in Nederland. In de oude interpretatie was er sprake van bemiddeling als een vergelijker klantgegevens doorgaf aan een verzekeraar. In november van vorig jaar werd die interpretatie echter verstrengd. Er is voortaan sprake van bemiddeling als de vergelijker gegevens zoals de geboortedatum of het te verzekeren kapitaal opvraagt bij de consument. Het gevolg is dat het verdienmodel van Independer onder druk komt. Uitvaartverzekeringen vallen in Nederland onder het provisieverbod. Door de nieuwe interpretatie van bemiddeling  kan Independer geen commissies meer claimen bij de verzekeraars.

Independer houdt sinds november de vergelijking van uitvaartverzekeringen in stand zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De maatschappij zocht ondertussen naar een alternatief om de inspanningen voor de uitvaartmodule betaalbaar te houden maar dat is niet gelukt.

Bij de vergelijkingssite lopen nog een aantal andere modules waar vrijwel geen inkomsten tegenover staan. Dat doet Independer naar eigen zeggen om belangrijke markten transparant te maken. Onder meer de vergelijking van hypotheken, ziekenhuizen, tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten zijn in dat geval. De kosten voor die modules worden betaald uit de inkomsten van andere productmodules. Independer kan zich echter niet veroorloven om nog meer applicaties te laten financieren door andere productgroepen. De vergelijkingssite zal wel de contactgegevens van de verschillende uitvaartverzekeraars op de site blijven vermelden.

Algemeen directeur Ruud Martens van Independer: “…Binnen uitvaart waren wij een van de weinige partijen die op basis van een persoonlijke situatie een groot aantal verzekeraars vergeleek. Ons besluit heeft helaas een impact op de consument. Mensen zullen nu veelal zelf informatie gaan zoeken bij een beperkt aantal verzekeraars, waarna ze hun keuze maken…

In Nederland zijn uitvaartverzekeringen een belangrijk segment van de verzekeringssector. Op de site van Independer staan twaalf polisconcepten waarmee je een vergelijking kan opzetten. Independer vermeldt verder 23 producten waarover het geen informatie heeft. De maatschappij heeft vorige maand meer dan zesduizend vergelijkingen voor uitvaartverzekeringen afgeleverd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.