Nieuwe start in levensverzekering voor Generali Belgium

Sturzlbaum_lowresGenerali Belgium lanceerde vorige week een nieuwe tranche van het tak-23 concept Care Invest. De eerste tranche van dat concept werd in 2013 gelanceerd. Care Invest profileert zich als een fonds dat hoofdzakelijk belegt in residentieel vastgoed voor senioren. De stortingen van de klanten in die eerste tranche werden belegd in de Luxemburgse SIF Generali Belgium Senior Homes. Dat fonds investeerde zijn vermogen voor minstens 70% in rusthuizen. De overige 30% werd verdeeld over investeringen in soortgelijke gebouwen of in afgeleide producten. Minstens 70% van de portefeuille moest belegd zijn in België, 30% mocht in het buitenland liggen.

Belgium Senior Homes FCP SIF was een vehikel dat hoofdzakelijk diende om de seniorencentra die de groep Generali zelf bezit, in onder te brengen en verder te laten renderen. Door de snel toenemende vergrijzing kan verblijfsaccomodatie voor senioren een stevig en relatief risicovrij rendement opleveren. Voor verzekeraars is het dus een zinvolle aanvulling in de vastrentende portefeuille.

Het probleem van de onderliggende SIF was echter dat de groep over te weinig passend vastgoed in ons land beschikt. Bij de lancering van Care Invest, tranche 1 bestond de portefeuille amper uit vijf rusthuizen: RVT Oordegem, RVT Zottegem, RVT Kortenaken, MRS Bioul en MRS Vottem. Vastgoeddochter Generali Real Estate Investments richtte voor ieder seniorencentrum dat ze in portefeuille neemt, een aparte vennootschap op waar ze 100% eigenaar van is. Het Luxemburgse beleggingsvehikel kocht vervolgens aandelen van de vastgoedvennootschap in functie van de inkomende premies. De huurgelden werden als dividend opgestroomd naar de SIF.

De beperkte vastgoedportefeuille van de groep in dat segment knelde met de statutaire verplichting van het fonds om 70%  van het vermogen in België te beleggen en om ook 70% in rusthuizen te beleggen. Care Invest moest de motor van een nieuwe strategie in leven worden maar de verzekeraar zat gevangen in de spanning tussen een beperkt aanbod en de vraag van de markt. Voor de tweede tranche van het concept, Care Invest II,  richtte Generali daarom een nieuw vastgoedfonds, Real Estate FCP SIF in. Die  SIF moet slechts 35% van het vermogen in rusthuizen in West-Europa beleggen. Vreemd genoeg wordt dat compartiment momenteel enkel ingevuld met RVT Oordegem en MRS Vottem, twee centra die ook al in de eerste tranche zitten. 40% van het fonds wordt ondergebracht in ander beursgenoteerd vastgoed en 25% in korte termijn beleggingen. Die verhoudingen zijn overigens sterk rekbaar. De fondsbeheerder mag 15% afwijken van zijn limieten.

Bij de lancering van Care Invest I in 2013 kondigde toenmalig CEO Thierry Delvaux nog aan dat de maatschappij zich vooral zou gaan toeleggen op schadeverzekeringen. Delvaux werd ondertussen, samen met een aantal andere topmensen van het Belgische bedrijf, aan de kant geschoven. ‘Generali wil nieuwe oplossingen aanreiken voor beleggers en is daarom bezig met een vernieuwing van het productengamma Leven’, klinkt het nu. Het nieuwe management ziet Care Invest II als een eerste speerpunt van die strategie.

Generali Belgium werd een paar jaar geleden ondergebracht in een veel bredere EMEA-structuur. Het hoofdkantoor in Trieste stuurde met Martin Sturzlbaum ook een zwaargewicht naar Brussel.  Sturzlbaum draaide meteen de beslissing om vooral in te zetten op schadeverzekeringen tegen. Hij wil ook in levensverzekeringen opnieuw aan de bak en dat blijkt heel duidelijk op de website. De Belgische maatschappij bannert nadrukkelijk de slogan’We actively protect people’s lives’.

In het segment leven sleept de Belgische operatie een zeer zware portefeuille tak 21 mee waarvan een belangrijk gedeelte nog in klassieke producten is opgebouwd. Die contracten hebben hoge garantierentevoeten die gelden tot de einddatum. Sturzlbaum wil die vastrentende portefeuille allicht bevriezen en zet louter in op unit-linked producten. Dat strookt ook met de visie van de groep. CEO van de groep Martin Greco bevestigde dat deze week tijdens de investors day in Londen

Overall, the Group will shift from traditional, guarantee-based products to innovative, fee-based offering, consisting in protection coverage, Unit-Linked instruments and hybrid products that provide higher margins and add more value to both the company and the customers.

Generali Belgium kiest er momenteel voor om Care Invest als een single asset product onder te brengen in een verzekeringscontract. De maatschappij opteert daarmee duidelijk om Care Invest neer te zetten als een zuiver beleggingsproduct. Generali maakt  op die manier geen gebruik van de mogelijkheden om een gediversifieerde lange termijn strategie in tak 23 uit te bouwen met een breder aanbod aan financiële instrumenten, eventueel gekoppeld aan een aantal risicodekkingen. Care Invest II is ook enkel beschikbaar als koopsomcontract.

Het is echter vooral de keuze voor het onderliggend actief dat vragen doet rijzen. Het oorspronkelijke product in tranche I belegde in vastgoed dat gelinkt is aan de vergrijzing. Ondanks het beperkte eigen aanbod was dat niet alleen commercieel een zeer goed idee, de rendementsverwachtingen voor dat segment mogen ook behoorlijk optimistisch ingeschat worden. De tweede tranche van Care Invest bespeelt hetzelfde thema maar de vlag dekt ondertussen de lading niet meer. Het nieuwe fonds kan 65% van zijn vermogen in andere assets beleggen die niet gerelateerd zijn aan de vergrijzing. In de meest extreme optie kan dat zelfs 80% zijn.  Het fonds verliest door die ingreep haar eigenheid en dat moet in principe impact hebben op de commerciële positionering.

Mario  Greco lanceerde in Londen het plan om het aanbod in unit- linked  te ontwikkelen vanuit gecentralizeerde productfabriekjes. Generali groep zal ook zwaar gaan investeren in big data. De groep wil op die manier sterker klantgericht gaan werken.

Generali will build global operating platforms, for example centralized factories for Unit-Linked products and data analytics, to exploit the full potential of economies of scale and scope for selected activities along the value chain.

Als de Belgische entiteit zich effectief als een challenger in levensverzekering wil positioneren en echt vernieuwend wil zijn kan het die gecentralizeerde ondersteuning zeker gebruiken. Unit linked heeft commercieel een belangrijk potentieel voor verzekeraars. De meeste maatschappijen beperken zich echter tot een commerciële strategie die enkel korte termijn succes beoogt.

We willen ook graag uw mening kennen over een aantal kenmerken van Care Invest II. Klik hier voor de poll

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.