Innovatie in de Nederlandse hypotheekmarkt

MuntHypothekenUit de hypotheekmonitor van consultingbureau IG&H blijkt dat de omzet in Nederland in het eerste kwartaal 2015 11,9 miljard euro bedroeg. Dat is een stijging met 31% tegenover Q1 2014. Gezien de extreem lage marktrente is het niet verwonderlijk dat het aantal herzieningen van dossiers sterk toeneemt. In Q1 2015 lieten 10.760 klanten hun lening ‘oversluiten’. Het aantal dossiers waarin een herziening werd doorgevoerd bedraagt in Nederland 21% van het totaal aantal verkochte hypotheken.

De verschuivingen op de markt zijn relatief beperkt. ING is opnieuw sterkste stijger met een groei van 1,5%. Achmea Hypotheekbank stijgt 1,1% en Aegon 1,0%. Delta Lloyd is met -1,3% de sterkste daler. Argenta verliest -1,2% en NIBC -0,7%. De daling van het marktaandeel van Argenta werd vorig jaar al ingezet. De Antwerpse spaarbank schoof toen al weg uit de top-10. Die tendens wordt dit jaar bevestigd.

De maatregelen van de overheid in Nederland om de hypotheekmarkt te zuiveren lijken ondertussen aan te slaan. In 2012 werd het bedrag dat men kan lenen gemaximeerd op 100% van de waarde van de woning. Die ingreep was toen dringend nodig omdat heel wat banken ‘onder water’ stonden. De waarde van de portefeuille die ze in pand hadden was veel lager dan de uitstaande hypotheken. Heel wat buitenlandse aanbieders van hypotheekleningen vertrokken maar ondertussen duiken een aantal nieuwe innovatieve partijen op in de markt.

Een van die nieuwe spelers is MUNT-hypotheken. De funding van MUNT is afkomstig van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens (SPH) en Pensioenfonds PGB. De Nederlandse pensioenfondsen investeren dus direct via MUNT Hypotheken in de Nederlandse hypotheekmarkt. Voor de distributie werkt MUNT Hypotheken samen met onafhankelijke hypotheekadviseurs.

In België is de hypotheekmarkt de laatste jaren sterk verschraald. De belangrijkste diversificatie tegenover de grootbanken gebeurt in het segment van minder goed geprofileerde klanten maar ook daar is het aanbod erg steriel en beperkt. Nochtans kan het idee om langetermijnspaarreserves bij financiële instellingen, te gebruiken voor een fris, dynamisch en scherp geprijsd alternatief in de hypotheekmarkt ook bij ons de markt een injectie van creativiteit geven. Onder meer verzekeraars zouden die optie kunnen overwegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.