Opinie | Het effect van QE op de financiële markten (Geert Janssens | Hoofdeconoom VKW)

Mario Draghi verankerde deze namiddag de QE maatregelen van het ECB. Wij vroegen Geert Janssens, hoofdeconom VKW, naar zijn mening. 

Geert Janssens | VKW Metena

De Europese economie trekt sinds begin dit jaar aan als gevolg van lagere olieprijzen en een zwakkere euro. De euro verzwakt omwille van twee redenen. De ECB creëert momenteel massaal geld maar er is ook de verwachting dat de VS de kortetermijnrente zal optrekken.

Wat echter opvalt is dat ook de periferie in de eurozone terug is beginnen te groeien (Spanje, Italië en Frankrijk presteerden sterk in het eerste kwartaal van 2015). Dat hadden weinigen verwacht. Die hogere Europese vraag doet, samen met het aankoopprogramma van de ECB, de inflatieverwachtingen terug opveren. De financiële markten zijn toch wat geschrokken van de omvang van het aankoopprogramma alsook van de vastberadenheid waarmee het wordt uitgevoerd.

Komt daarbij ook de wending van Duitse visie van het afgelopen jaar. Wolgang Schäuble, minister van Financiën in Duitsland, verklaarde afgelopen week in ‘Die Zeit’ nog onomwonden dat de inflatie in Duitsland en Europa hoger zou moeten liggen. De Bundesbank pleitte vorig jaar voor hogere Duitse lonen en die zijn er inmiddels gekomen (zie ook stakingen voor nog hogere lonen). Inmiddels trekt de Duitse vraag aan en dat neemt de rest van Europa, samen met de lagere euro, op sleeptouw. De tijd van prijsdalingen lijkt daarmee ten einde.

GJanssens

Al die factoren samen dringen door tot de geesten. De koersen van de obligaties zijn daarom op zeer korte tijd gekelderd wat gepaard gaat met een rentestijging Immers, de obligatiemarkt is momenteel een zeepbel. Dat is gevaarlijk. Als de rente te snel zou stijgen kan de bubble barsten. Er heerst wat dat betreft terechte zenuwachtigheid.  De vraag is dus of de ECB, maar ook de FED, in staat zijn om dat proces geleidelijk te laten verlopen. Kan men de abnormale toestand van nulrente en massale geldcreatie terugdraaien zonder schokken? In de VS staat de werkloosheid op 5,5% en is er dus ruimte voor een renteverhoging. Het QE beleid werd er eind 2014 reeds stopgezet. In de eurozone zijn we daar echter nog lang niet aan toe. De werkloosheid ligt er dubbel zo hoog dan in de VS (11%; in de periferie nog 17%). Men kan in Europa nog niet spreken van ‘full employment’. De groeischeuten zijn nog zeer broos.

Kortom, ondanks alle risico’s verbonden aan QE is het te vroeg om de maatregelen nu terug te draaien. Er moeten meer zwaluwen komen. En het herstel in Europa kan morgen gewoon stilvallen indien de olieprijzen opnieuw zouden stijgen. Een vat ruwe olie kost vandaag nog altijd een pak minder dan twee jaar geleden maar sinds half maart steeg de prijs toch reeds met 50%. We moeten dus opletten. Hoe erg ook, QE is vandaag de enige optie die de ECB heeft. De inflatie ligt onder de doelstelling van 2% en er is dus ruimte voor een soepeler monetair beleid.

Als men een deflatoir scenario à la Japan wil vermijden is er overigens geen andere uitweg meer. Of men zou moeten kiezen voor massale schuldkwijtschelding wat eigenlijk zou neerkomen op het einde van de euro en het invoeren van een nieuwe munt of meerdere nationale munten. De ECB moet dus waakzaam blijven en niet te snel denken dat het deflatiebeest is bezworen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.