Verzekeraars financieren lokale besturen in Nederland

In het verkiezingsjaar 2012 investeerden Belgische lo­kale besturen, in hoofdzaak de gemeenten, voor on­geveer 3,4 miljard euro, wat iets minder is dan 1 % van het BBP. (cijfers Belfius) Voor de lokale economie zijn deze investeringen erg belangrijk. Ze zijn geografisch gespreid en ze doen meestal beroep op plaatselijke arbeidskrachten en on­dernemingen. Lokale inves­teringen hebben ook een macro-economische dimensie. Ze werken als multiplicator en dragen meer bij aan een structurele groei.

Na de verkiezingen kwamen de gemeenten plots in een andere financiële context terecht. Ze moesten een meerjarenbegroting (BBC) opmaken met in autofinancieringsmarge die in 2019 minstens break-even zou zijn. Tegelijkertijd begonnen heel wat hogere besturen een rist besparingen af te wentelen naar het laagste niveau, de gemeenten dus. Dat heeft een zware impact. Veel lokale besturen investeren enkel nog als er subsidies kunnen gepakt worden.

In Nederland is de situatie vergelijkbaar. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) die traditioneel de lokale besturen financiert verstrekte volgens Het Financieele Dagblad 9,2 miljard euro langlopende kredieten in 2014. In 2013 was dat nog 11,9 miljard euro. Dat heeft overigens niet enkel met het krappere financiële kader te maken. Steeds meer institutionelen, onder meer ook verzekeringsmaatschappijen, willen de lokale overheden financieren. Gemeenten hebben een impliciete staatswaarborg maar omdat het over kleinere parijen gaat is de rente die ze betalen relatief aantrekkelijk tegenover de opbrengst van het klassieke staatspapier. Ook de nakende invoering van Solvency II maakt dat soort van kredietverlening aantrekkelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.