New-York reguleert handelaars in bitcoin

bitcoinDe staat New-York kondigde vorig jaar al aan dat het de handel in bitcoins zou gaan reguleren. Het klinkt een beetje vreemd natuurlijk want bitcoins zijn precies ontstaan vanuit de frustratie dat een dwingende regelgeving nefast is voor een transparante financiële omgeving. Het reglement waar ze in New-York momenteel mee uitpakken wil echter vooral de maatschappijen en personen die bitcoins verhandelen een aantal spelregels opleggen. De 44-pagina’s lange tekst die nu voorligt is vooral erg vaag en voor zeer veel interpretatie vatbaar.

De tekst legt een aantal evidente maatregelen op over compliance, boekhoudkundige verplichtingen, promotie, de managementstructuur van een handelsplatform en een klachtenprocedure maar vooral ook het kapitaal dat een handelaar moet aanhouden als garantie voor zijn klanten. En precies op dat cruciale punt blijft het reglement zeer vaag en uiterst arbitrair.

Section 200.8 Capital requirements

(a) Each Licensee shall maintain at all times such capital in an amount and form as the superintendent determines is sufficient to ensure the financial integrity of the Licensee and its ongoing operations based on an assessment of the specific risks applicable to each Licensee. In determining the minimum amount of capital that must be maintained by a Licensee, the superintendent may consider a variety of factors, including but not limited to: opsomming van negen criteria (red.)

(b) Each Licensee shall hold capital required to be maintained in accordance with this Section in the form of cash, virtual currency, or high-quality, highly liquid, investment-grade assets, in such proportions as are acceptable to the superintendent.

Dat de staat New-York met een reglement komt is niet onbelangrijk gezien de aanwezigheid van Wall Street. De vraag is hoe de andere Amerikaanse staten zullen reageren. Eerder gaf Californië al aan dat het de handel in bitcoin niet zal reglementeren.

In ons land waarschuwt het FSMA op haar website voor de gevaren van bitcoin en lightcoin. De toezichthouder somt een reeks gevaren op van handel in virtuele munten en stelt dat het geen wettelijk betaalmiddel is. Dat betekent enkel dat niemand verplicht kan worden om een betaling in virtuele munten te accepteren. Het FSMA erkent echter dat er steeds meer aandacht is voor het fenomeen en dat bitcoins bij steeds meer handelaars geaccepteerd worden. Dat gebeurt overigens bijna steeds via handelsplatformen zoals Bitpay, die vooral het valutarisico weghalen. De handelaar wordt betaald in bitcoin maar die betaling wordt meteen omgezet in een gereguleerde munt.

Klik hier voor de tekst van het reglement van de staat New york

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.