De toekomst van het bankkantoor staat ter discussie

Uit cijfers van Michael Page Nederland blijkt dat een kwart van de werknemers in de banksector zich zorgen maakt over hun baan. Vijfentachtig procent zou open staan voor een nieuwe baan maar slechts 17 % zoekt die ook effectief buiten de sector. Uit de enquête blijkt ook dat 87% van de werknemers het terugwinnen van het vertrouwen bij de publieke opinie als de grootste uitdaging voor de sector beschouwt.

Dat de banksector voor een zware uitdaging staat blijkt ook uit een reportage van de Duitse website BR 24. Zij laten CEO Mattias Kröner van Fidor Bank aan het woord. Volgens Kröner hebben bankfilialen geen meerwaarde voor de digitale generatie. Fidor Bank zet zelf zwaar in op community building en het uitwisselen van informatie via sociale media. Professor Christoph Kaserer bevestigt dat standpunt. Volgens hem kennen de grote banken de digitale wereld onvoldoende.

De standpunten van Kröner en Kaserer gaan in feite lijnrecht in tegen de reorganisaties waar de grote banken momenteel mee bezig zijn. In die hervormingen worden de kantoren volgebunkerd met moderne media maar ze blijven een cruciaal onderdeel van het netwerk. De banken hebben ook nauwelijks een andere keuze. Ze zitten vast aan een gigantisch patrimonium met bijbehorende bestaffing. De slimme start-ups die momenteel knabbelen aan de meest aantrekkelijke onderdelen van bankieren hebben dat nadeel niet. Ze kunnen zich ook concentreren op een aantal essentiele kerntaken die winst genereren. Maar ze hebben nog een belangrijk voordeel. Hun personeel bestaat hoofdzakelijk uit mensen die sterk zijn in moderne digitale technologie. Dat type van werknemers zal ook minder snel kiezen om bij een klassieke bank te gaan werken.

Dat het herdenken van de rol en de organisatie van bankkantoren misschien niet de juiste strategie is bewijzen cijfers uit Groot-Brittanië. Daar steeg het gebruik van bankenapps in maart naar 10,5 miljoen contacten per dag. Het gebruik van apps overtrof op die manier voor de eerste keer het aantal contacten via internetbankieren, wat 9,6 miljoen keer gebeurde. De cijfers komen van de British Bankers Association die bevestigen dat beide methodes sterk in de lift zitten.

Evolutie branches banks

In bankkantoren werden vorig jaar 427 miljoen transacties uitgevoerd. Als die kantoren  7/7 zouden open zijn, geeft dat 1,17 miljoen transacties per dag. Het aantal klassieke transacties daalt met 6%. Toch werden ook in het VK een kwart van alle kantoren heringericht. De evolutie naar een compleet digitaal bankenlandschap lijkt overigens nog maar pas op gang te komen. In januari werden contactloze bankkaarten 40 miljoen keer per dag gebruikt. Dat is een vedriedubbeling op een jaar tijd. Die steile opgang werd vooral veroorzaakt toen het openbaar vervoer in Londen contactloze betalingen mogelijk maakte. Klassieke banken zoals Nationwide en Barclays hebben momenteel een testproject lopen met een armband die contactloos betalen mogelijk maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.