Het hoge geitenwollensokken imago van New B

New B Good PayTerwijl overal in West-Europa nieuwe banken worden opgericht op basis van slimme technologie, timmert New B in België al jaren aan de weg om uit te groeien tot een nieuwe coöperatieve bankstructuur. De bank in wording heeft een reeks van zes algemene vergaderingen en een permanente kapitaalwerving achter de rug maar voorlopig is dat onvoldoende om de banklicentie binnen te halen.

New B lijkt zijn plannen nu bij te stellen. In de mededeling van 13 juni van voorzitter Bernard Bayot staat letterlijk:

“ Aan de Nationale Bank zullen we herziene plannen voorleggen waarbij de uitbouw van een retail-bank centraal staat. Daarvoor is ook minder kapitaal nodig dan was voorzien in de oorspronkelijke plannen”.

Om het bankstatuut te claimen heeft New B minstens 3,5 miljoen euro nodig. Het project heeft momenteel 1,9 miljoen euro kapitaal op de teller. Om dat bedrag bijeen te krijgen heeft New B de maximale instap driemaal moeten verhogen. Oorspronkelijk was die 20 euro, later werd dat bedrag opgetrokken naar 120 euro en momenteel staat het op 1000 euro.

New B profileert zich op basis van een reeks ethisch ecologische waarden. Duurzaamheid, transparantie en sociaal verantwoord investeren zijn de kernbegrippen. Nergens is er sprake van technologie. Dat is vreemd. Het zijn net de nieuwe high-tech bankplatformen die een transparante en duurzame bank mogelijk maken. Blijkbaar vertrekken de bestuurders van New B vanuit een klassiek bankmodel dat ze sterk ethisch willen inkleuren. Dat lijkt een cruciale vergissing te zijn. De maatschappij is zeker vatbaar voor het waardenpatroon van New B maar het strategisch model beantwoordt niet aan wat een bank in de toekomst zou kunnen worden.

Debetkaart is een gemiste kans

New B zet momenteel een opmerkelijke nieuwe stap. Omdat het creatieproces lang aansleept gaat de bank een reeks producten in de markt zetten die door externe partners worden opgetuigd. Het eerste initiatief is ondertussen bekend. De bank in wording lanceert een pre-paid betaalkaart. Die heeft een paar leuke kenmerken. Bij iedere betaling gaat er 5 cent naar een goed doel en de kaart toont je ecologische voetafdruk op basis van de producten die je aankoopt. De debetkaart is bio-afbreekbaar.

Voor het overige verschilt de New B debetkaart niet van alle andere debetkaarten die veel banken al een tijdje promoten. Dat is een gemiste kans. Het concept van de betaalkaart evolueert momenteel erg snel omdat de technologie een veel intelligenter gebruik toelaat. New B laat die opportuniteiten volledig aan zich voorbijgaan. Het eerste echte product dat de bank in wording lanceert heeft een hoog geitenwollensokken imago maar het staat ver van de creativiteit die de bank beweert dat ze wil uitstralen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.