Nieuwe banken zijn technologiebedrijven

De website Computerweekly maakt een analyse van zes start-ups in de Britse banksector die niet gebouwd zijn vanuit het klassieke bankenmodel maar vanuit de mogelijkheden van de nieuwe technologie. Het uitgangspunt om dat te doen zijn de verrassende conclusies van een survey van Fiserve bij 2000 mensen. Uit de antwoorden blijkt dat 80% van de ondervraagden een bank zou vertrouwen als ze een performante technologie gebruikt. Voor 56% krijgt een nieuwe bank de voorkeur op de concurrenten als de IT betrouwbaar is.

Atom Bank

De nieuwe bank wordt 100% digitaal gebouwd met een betaalrekening die enkel online beschikbaar is. Stichter Anthony Thomson verklaarde onlangs dat hij daardoor een lagere operationele kost kan realiseren en dat voordeel wil hij gebruiken om hogere intrestvergoedingen te geven en lagere rentes op leningen aan te rekenen.

We think customers want value for money, with service at the touch of a button.

Fidor Bank

Is een erg vernieuwend concept gebaseerd op sociale media, web 2.0 en community building. De communicatie en promotie van de bank loopt volledig over de sociale media waardoor ze de operationele kosten sterk kunnen drukken. Fidor Bank werd opgestart in 2007 en heeft ondertussen vaste voet aan de grond in Duitsland en Rusland. Momenteel wordt de uitrol in Engeland voorbereid. Later volgt de VS.

Starling

anne bodenStarling wordt een volledig digitale bank die nog dit jaar operationeel hoopt te zijn. Oprichtster Anne Boden legt vaak de klemtoon op het feit dat de consument momenteel weinig van bank wisselt omdat het verschil tussen de banken onvoldoende groot is. Ze stelt ook dat de digitalisering bij de grote banken slechts mobiele versies zijn van de bestaande klassieke businessmodellen. Volgens Boden wil de klant van morgen een totaal ander model dat eenvoudig en transparant is maar met intelligente technologie onderbouwd is.

Empowered, tech-savvy consumers want and deserve more from their banks – they want easy, intelligent banking, not just mobile versions of paper statements.

Charter Savings Bank

Zoals de naam al laat uitschijnen zal Charter Savings Bank een online spaarrekening aanbieden. De bank investeert enkel in moderne technologie en niet in fysieke kantoren. Charter Savings maakt deel uit van de groep Charter Court Financial Services maar de IT-infrastructuur werd volledig nieuw opgebouwd en de spaarbank moet dus geen zwaar verleden meeslepen.

Hampden

Hampden is een Schotse private bank. De start-up zal draaien op een cloudgebaseerd bankplatform van Oracle. Dat geeft meteen aan dat Hampden sterk inzet op het gebruik van big data.

We view delivery of outstanding client service as a priority, which in today’s World needs to be supported by the best technological core banking platform available.

CEO Graeme Hartop

Lintel Bank

Lintel zet vooral in op ‘state of the art technolgie’ maar oprichter Nazzim Ishaque wil ook een paar kantoren openen. De bank zal een vrij ruim aanbod hebben met onder meer betaalrekeningen, hypothecaire leningen, kredieten en producten voor kmo’s. Het speerpunt van Lintel is de mogelijkheid voor klanten om een rekening te openen in twee minuten tijd.

Lintel wil actief gaan samenwerken met retailers, onder meer om hun loyalty programma’s te ondersteunen en ze te koppelen aan de bankrekening van de klant. Lintel wil ook als back office gaan samenwerken met de nieuwe payment service providers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.