Verzekeringsmakelaars kunnen sluitstuk van digitale strategie worden

verzekeringsmakelaarUit cijfers van het FSMA blijkt dat het aantal verzekeringsmakelaars sterk afneemt. In 2014 verminderde hun aantal met 11%. De Tijd haalt de nieuwe regels voor de bescherming van de consument aan als reden voor die forse daling. Oudere makelaars met een kleinere portefeuille zouden daardoor stoppen met hun activiteiten. Die conclusie is slechts gedeeltelijk waar. Het is veeleer wat er met die portefeuilles gebeurt dat het aantal makelaars doet dalen.

De kleinere portefeuilles die meestal in bijberoep werden opgebouwd, waren vaak het startplatform waarop de volgende generatie een volwaardige makelaarsactiviteit kon ontplooien. Die beweging is vandaag veel minder evident. Makelaar worden was vroeger bijna synoniem met een riant financieel inkomen en een vrolijk leven. De commissies werden aangedikt met allerlei bonussen en bemiddelaars met enige regelmaat van productie kregen bij de meeste maatschappijen jaarlijks wat snoepreisjes en andere leuke omkadering. Dat is vandaag niet langer waar. De commissies liggen aan banden en de snoepreisjes zijn een uitstervend fenomeen. Verzekeringsmakelaars worden professionele ondernemers waar de kwaliteit van dienstverlening de norm is om te slagen. Zoontjes of dochters die eerder uit financiële overwegingen dan op basis van bekwaamheid in het beroep stapten zijn niet langer evident.

De jongere generatie heeft allicht ook een verkeerd gekleurd imago van een verzekeringsmakelaar. De eerder saaie poenschepper die premies int en moeilijk doet bij schade is niet meteen het ideale toekomstbeeld voor de digitale generatie. Dat stereotype beeld is echter voorbijgestreefd en heeft ook geen reden van bestaan in de digitale maatschappij van morgen. Zelfrijdende auto’s, geconnecteerde huizen en health apps zullen het volgende decennium de stiel van de verzekeringsmakelaar compleet veranderen. Dat opent boeiende mogelijkheden voor professionele bemiddelaars die een visie hebben op de impact van de digitalisering voor de verzekerde. Zij kunnen uitgroeien tot een soort personal coaches die het sluitstuk zijn van de communicatiestrategie van de maatschappijen. De voorwaarde is dat die maatschappijen werk maken van een nieuwe en innoverende product- en distributiestrategie, gebaseerd op mobiele communicatiemedia en met een doordachte plaats voor de makelaars.

De bewering van De Tijd dat minder makelaars tot minder keuze en minder concurrentie zal leiden waardoor er druk op de prijzen kan komen is dan ook totaal uit de lucht gegrepen. De makelaar van morgen zal meer dan ooit een professional zijn die vooral een preventieve rol zal invullen voor zijn klanten. Zijn meerwaarde zal toelaten om transparantie te creëren over zijn verloning en transparantie leidt automatisch tot redelijkheid en een verantwoorde prijszetting. Wie zich tegen dat principe verzet beseft de impact van de digitalisering niet ten volle.

We willen bij FINANCELAB erg graag uw mening kennen over dit onderwerp. Plaats een reactie onder het artikel. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.