Analist BNP Paribas waarschuwt voor bedreiging van blockchain

PalychataJohann Palychata, analist bij BNP Paribas, komt in het maatschappijmagazine Quintessence met een wel erg straffe stelling. Blockchain, de technologie die het mogelijk maakt om bitcoins veilig te verhandelen, vormt volgens hem een stevige bedreiging voor de klassieke banksector. Vorig jaar beroerde de analist de gemoederen al een eerste keer met een gelijkaardige stelling over bitcoins.

Bitcoin’s blockchain, the software that allows the digital currency to function, “should be considered as an invention like the steam or combustion engine,” that has the potential to transform the world of finance and beyond.

De discussie over bitcoin of andere cryptocurrencies wordt de laatste tijd wel vaker in de schaduw geplaatst van de overtuiging dat de onderliggende blockchain technologie wel eens van grote waarde zou kunnen zijn. Heel wat banken bekijken momenteel hoe ze de blockchain kunnen integreren in hun strategisch model. Een aantal banken investeren ook in jonge start-ups die de technologie gebruiken en verder ontwikkelen.

De blockchain is het systeem dat alle transacties met bitcoins permanent en globaal actualiseert. Wie met bitcoins werkt kan via de blockchain zien of zijn virtueel geld niet dubbel gebruikt wordt. Dat is essentieel voor het vertrouwen in bitcoin.

Palychata past in zijn artikel de techniek van blockchains toe op de aandelenhandel. Beleggers kunnen morgen gewoon aandelen met mekaar verhandelen als er een controlesysteem zou zijn dat dubbele transacties vermijdt. Blockchain kan dat systeem zijn. In dat geval zijn er geen aandelenhandelaars meer nodig.

Dat scenario acht de bankier echter niet het meest waarschijnlijke. Hij verkent ook een ander scenario waarin de blockchain geïntegreerd wordt in het bestaande systeem. In dat geval zouden bijvoorbeeld de custodians nog een functie krijgen in de ketting. Dat tweede scenario wordt overigens momenteel al opgetuigd. Nasdaq werkt bijvoorbeeld met de start-up Chain om blockchain te integreren in hun systeem.

Palychata waarschuwt er wel voor dat de banken investeren in de nieuwe technologie omdat ze daartoe gedwongen worden. De tientallen start-ups vallen de basis van de klassieke banksector aan vanuit verschillende hoeken. Dat vraagt zeer snel om een reactie van de grootbanken want het vreet aan hun fundamenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.