Cultboek Bye Bye Banks voorspelt einde klassieke bankenmodel

Bye Bye BanksHet strategisch model van sterke traditionele sectoren zoals de reisindustrie, media, transport en telefonie wordt momenteel compleet onderuit gehaald door de digitalisering. Ook de banksector ontsnapt daar niet aan. In Groot-Brittanië verscheen deze week het boek Bye Bye Banks van James Haycock en Shane Richmond. Rond het boek is ondertussen een echte hype ontstaan. De inhoud van Bye Bye Banks is gebaseerd op onderzoek van Adaptive Labs, een bureau dat gespecialiseerd is in digitale innovatie. Adaptive Labs interviewde 110 senior managers, C-levels en voorzitters van een zeer uitgebreide selectie banken. Uit het onderzoek blijkt dat traditionele banken het moeilijk hebben om een passend antwoord te vinden op de innovatiegolf. De jonge start-ups die aantrekkelijke stukken van hun business aanvallen hebben meestal kleine maar erg gedreven teams, geen overbodige infrastructuur, geen technologische  legacy , een erg innovatieve software en een distributie die volledig digitaal georganiseerd is.

“It’s plain to see that a perfect storm of competition, technology, shifts in customer behaviour and regulation looks set to wreak havoc on the businesses we trust with our money… It is a matter of when, not if, banking is reinvented.”

Adaptive Lab’s Managing Director James Haycock and Shane Richmond, former Technology Editor at The Daily Telegraph.

De studie van Adaptive Labs toont aan dat bankieren zoals we het vandaag kennen binnen twintig jaar niet meer bestaat. In het boek schrijven de auteurs dat banken bedreigd worden door bedrijfjes die de regels van bankieren helemaal hebben herschreven door de introductie van nieuwe technologie, een nieuwe organisatie, en de focus op klanten die hun leven steeds meer opbouwen rond hun smartphone. Bij Adaptive Labs denken ze dat het enige antwoord dat klassieke banken kunnen geven is om een soort van beta banken op te richten die volledig autonoom functioneren. Dat biedt de kans om de bank from scratch opnieuw op te bouwen. De herprofilering van de bestaande structuren is te complex. Uit de talrijke gesprekken die Haycock voerde met het management van banken blijkt dat de technologische erfenis, de traditionele cultuur en het type van mensen dat bij de klassieke bank werkt een te grote hindernis vormen om de bestaande banken om te vormen naar een moderne digitale bank. Haycock wijst ook op het wantrouwen dat de klanten nog steeds hebben tegenover hun bank. Die klanten blijken ook reserves te hebben tegenover de apps van hun klassieke bankkanaal. Een op vier gebruikt de apps niet omdat die een te beperkte functionaliteit heeft. Een op tien doet het niet omdat ze te ingewikkeld zijn.

James Haycock ziet de ondergang van de klassieke banksector in drie bewegingen gebeuren. In eerste instantie zullen de klassieke banken het erg lastig krijgen omdat de challengers een betere klantbeleving en een lagere prijs aanbieden. In tweede instantie zal het inkomen van de klassieke banken uitgehold worden omdat meer mensen switchen naar een nieuwe start-up bank. In derde instantie worden de klassieke banken getroffen in hun kerncompetentie door de blockchaintechnologie.

Anne Boden, een van de voortrekkers van de nieuwe start-up banken en CEO van Starling Bank, beaamt (uiteraard) de mening van Haycock. Zij beklemtoont dat de nieuwe start-ups niet de fout mogen maken om het bestaande bankmodel te kopieren. ‘Je hebt als nieuwkomer een erg onderscheidende klantenervaring nodig’,  zegt Boden. ‘Mensen switchen enkel als ze iets innoverends zien dat de moeite is om de stap te zetten.’

“What we are thinking is going to happen is that the model is going to disaggregate. The existing banks won’t be able to control it all forever. As well as challenger banks, you’re going to have specialist challenger models”

Alessandro Hatami, stichter van Pacemakers en vroeger Digital Payments and Innovation Director bij Lloyds ziet nog een andere bedreiging. ‘De grote digitale spelers zoals Google, Facebook en Apple zijn klantgericht gebouwd’,  zegt hij. Als zij hun enorme impact op de klant omzetten om ook financiële producten aan te bieden kan dat de banken een pak klanten kosten.

De belangrijkste conclusies uit de gesprekken die Haycock voerde

  • De retail bank industrie beseft goed dat de behoeften van de klanten evolueren maar ze hebben niet de middelen  om dat technologisch ook op te vangen
  • Klanten vetrouwen de banken niet
  • Banken hebben een gebrek aan innovatieve technologische infrastructuur
  • Compliance kost te veel resources aan de klassieke bankensector
  • Wijzigingen in de regelgeving en wijzigend klantengedrag zijn de grootste uitdagingen voor retailbanken
  • Grote digitale bedrijven zijn een grotere bedreiging dan de start ups banken en technologische start ups.
  • 1 op10 vindt de app van de klassieke bank te ingewikkeld
  • 1 op 4 gaat liever naar een kantoor als de app niet volledig genoeg is.
  • Een goede bank app trekt jongere klanten aan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.