Provisieverbod goed nageleefd in Nederland

Sinds 1 januari 2013 geldt in Nederland een provisieverbod voor complexe producten. Onder meer hypotheken, overlijdensrisicoverzekeringen, woonlastenverzekeringen en uitvaartverzekeringen vallen onder die regeling. Consumenten betalen sindsdien hun adviseur rechtstreeks voor advies over en/of bemiddeling in deze producten. Uit een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van 9 juli 2015 blijkt nu dat het verbod relatief goed wordt nageleefd. De AFM constateert dat banken en verzekeraars geen ‘klassieke’ provisie meer uitkeren aan zelfstandig adviseurs. Een overgrote meerderheid van de zelfstandige adviseurs maakt ook geen afspraken met aanbieders die een groot risico op sturing met zich meebrengen.

Voor het onderzoek heeft de AFM een steekproef uitgevoerd bij 53 (middel)grote adviseurs, 9 aanbieders en 4 serviceproviders. Slechts bij enkele partijen werden afspraken en betaalstromen gezien die een groot risico in zich hebben dat de zelfstandig adviseur zich niet volledig op het belang van de klant kan richten. Deze afspraken gaan onder meer over beheerwerkzaamheden voor tweede-pijlerpensioenportefeuilles en betalingen van aanbieders aan softwareleveranciers om hun financiële producten op te laten nemen in advies- en/of vergelijkingstools. Deze afspraken zijn onder het provisieverbod niet meer toegestaan. Daarnaast heeft de AFM betalingen van aanbieders gezien aan zusterorganisaties van zelfstandig adviseurs voor bijvoorbeeld marktonderzoek. Zelfstandig adviseurs en aanbieders moeten waarborgen inbouwen om belangenconflicten die deze betalingen met zich mee kunnen brengen zoveel mogelijk te voorkomen of te verkleinen.

In België stuit een provisieverbod, en zelfs het transparant maken van de commissionering, op groot verzet van het intermediair en de belangenorganisaties. Het intermediair in Nederland heeft ondertussen kunnen experimenteren met alternatieve verdienmodellen. Als het verbod morgen wordt afgedwongen door Europa, heeft Nederland een belangrijk voordeel. De bemiddelaars hebben ervaring opgebouwd met een provisievrij model en de publieke opinie is gewend aan een feestructuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.