Chinezen tasten zwaar in de buidel voor Vivat

VivatDe Chinese verzekeraar Anbang lijkt de Nederlandse groep Vivat, het vroegere SNS Reaal, voor een prikje op de kop te gaan tikken. Dat is echter schijn. De Chinezen moeten veel dieper in de beurs dan oorspronkelijk gedacht. Vivat omvat onder andere de merken Zwitserleven en Reaal. De maatschappij heeft een portefeuile onder beheer van meer dan 37 miljard maar moest door de Nederlandse staat gered worden.

Anbang bood eerder 150 miljoen euro voor Vivat en het was daarmee de enige geïnteresseerde partij. Na onderzoek van alle elementen blijkt nu dat de Chinezen 350 miljoen extra eigen vermogen in het bedrijf moeten pompen. Ze lossen ook een interne lening af van 552 miljoen euro af en betalen een belastingsschuld van 85 miljoen euro. In ruil zakt de aankoopprijs naar 1 symbolische euro. De Chinezen moeten dus veel meer middelen vrij maken dan gedacht maar ook de Nederlandse staat blijft bekaaid achter.

Anbang kocht in ons land onder meer Fidea en Delta Lloyd Bank. Met die laatste deal is een bedrag van 219 miljoen euro gemoeid maar die moet ook nog bevestigd worden door de Nationale Bank en de ECB.  De afronding van de transactie is van belang voor de solvabiliteit van de groep Delta Lloyd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.