Here, een universele betaalstandaard voor openbaar vervoer

Here, een dochterbedrijf van Nokia dat gespecialiseerd is in navigatie en locatiebepaling, heeft samen met een aantal partners in de publieke en private sector, Open Mobile Ticketing Alliance (OMTA) opgericht. Dat moet een platform worden dat een standaard ontwikkelt waarmee mensen overal ter wereld het openbaar vervoer kunnen betalen met dezelfde app. De slogan van het bedrijf, Register once, travel anywhere, drukt die bedoeling duidelijk uit. De andere initiatiefnemers zijn Scheidt & Bachmann, Thales en Verifone Mobile Money

OMTA wil de maatschappijen voor openbaar vervoer aanzetten om het systeem te implementeren op basis van een laag kostenmodel. Passagiers die de app gebruiken krijgen kortingen op basis van de reisfrequentie. OMTA zet echter zwaar in op een goede klantenbeleving. Het systeem is niet enkel een pure ticketingmachine. Wie een route ingeeft krijgt snel een aantal alternatieven waaruit men kan kiezen, met prijsvermelding. OMTA groepeert zelf alle uitgevoerde trips en kiest het meest voordelige traject op basis van de reisfrequentie.

route-planner-1 (1) route-planner-1

Het betaalsysteem werkt op basis van een NFC-protocol. Gebruikers moeten enkel de app downloaden en kunnen daarna gewoon contactloos betalen door hun smartphone in de buurt van het register te brengen. OMTA is momenteel al beschikbaar voor iOS, Androïd en Windows Phone.

Het voordeel van het systeem is evident. Het openbaar vervoer is de sector bij uitstek waar mobiel en zelfs contactloos betalen een enorm tijdsbesparing en dus een kostenvoordeel kan hebben. Als reizigers overal ter wereld met dezelfde app kunnen betalen voor hun vervoersticket, is dat voordeel nog meer uitgesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.