AG Insurance wil verzekeringspremie linken aan rijgedrag

PayAsYouDriveL’Echo | Mon Argent schrijft dat AG Insurance een systeem test om het rijgedrag van de chauffeur te koppelen aan de verzekeringspremie. De maatschappij heeft in maart 85 wagens van commerciële medewerkers uitgerust met een soort zwarte doos. Die meet de manier waarop de bestuurders optrekken en afremmen, de snelheid in de bochten, het verbruik en het toerental van de motor. Bestuurders krijgen onmiddellijk een signaal op hun dashboard als er een abnormaliteit wordt vastgesteld. Ze krijgen ook regelmatig een rapport en aanbevelingen om hun rijgedrag te  verbeteren.

In het Verenigd-Koninkrijk gebruikt Ageas Pay as you drive, dat is een gelijkaardig systeem  voor bestuurders van -25 jaar. Pay as you drive meet het rijgedrag van de bestuurder en stuurt die gegevens door naar Ingenie, het bedrijf dat alle data in een algoritme vertaalt. Ieder trimester kan Ageas op basis van de gegevens van Ingenie, de premie naar boven of naar beneden aanpassen. Woordvoerder Gerrit Feyaerts zegt dat AG Insurance het systeem in België voorlopig beschouwt als een test.

AXA Smart Drive

AXA Belgium introduceerde vorig jaar de Smart Drive app in ons land. De app registreert de manier waarop een bestuurder optrekt en afremt en de snelheid in de bochten. Gebruikers krijgen een score en aanbevelingen. AXA Smart Drive is gebouwd met elementen van gamification, dat is techniek die in computerspelletjes wordt gebruikt om prestaties te verbeteren. De app van AXA is in ons land voorlopig niet gekoppeld aan de verzekeringspremie. In Frankrijk en Engeland kan de app gekoppeld worden aan Apple Smartwatch.

2 gedachtes over “AG Insurance wil verzekeringspremie linken aan rijgedrag

  1. Hedwig,
    Voor alle duidelijkheid, we hebben ons tegenover de media nooit uitgesproken over een intentie tot tariferen op basis van vastgesteld rijgedrag.
    We doen nu een test om te bepalen of de techniek betrouwbaar is en een duurzaam effect op het rijgedrag heeft en om te bekijken hoe de testpersonen dit ervaren, kortom om de technische evoluties op te volgen (dat zijn we aan onze status verplicht), evaring op te doen en bij te leren. De resultaten en conclusies van de test zijn voor het najaar. In ieder geval is nooit de intentie om de premie te linken aan het rijgedrag uitgesproken en het is verre van zeker dat we dit ook op korte of middellange termijn willen/zullen doen. Never say never natuurlijk.
    Gerrit

    • Daar gingen we ook van uit Gerrit. Wat ons vooral interesseert zijn de achterliggende gevolgen. Als je het tarief individualiseert ondergraaf je een fundament van de verzekeringsindustrie, met name de solidariteit. Je ziet die beweging zowel in schade als in leven. En de vraag is welke impact dat zal hebben op de sector.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.