Verzekeringsindustrie bekommerd om regelgeving en lage rente

pwc_insurance_banana_skins_2015_standard_thPWC publiceeert de vijfde editie van de Banana Skins Survey voor de verzekeringsindustrie. De survey is het resultaat van een bevraging bij 806 maatschappijen in 54 landen. Die zijn als volgt verdeeld : Life 27% | Non Life 34% | Herverzekering 6% | Sectorwatchers 5% | Experts 28%

Geografisch is de studie overwegend gebaseerd op Europese input (51%), hoofdzakelijk uit Londen. Er waren 25 Belgische en 19 Luxemburgse maatschappijen betrokken bij de survey.

De belangrijkste bekommernis van de verzekeringsindustrie blijkt de toenemende regelgeving te zijn. Bij de verzekeraars is dat element slechts het derde belangrijkste, zowel bij levensverzekeraars als bij de schadeverzekeraars. Maar bij de zogenaamde sectorwatchers (consultants, academici,..) scoort de regelgeving erg hoog.

Een heel belangrijk en nieuw risico blijkt de lage rente te zijn. In de studie van 2013 kwam de rente nog niet aan bod als bekommernis. In 2015 staat hij op de derde plaats. Het zijn uiteraard vooral de levensverzekeraars die zich zorgen maken om de evolutie van de rente. In het verlengde daarvan noemen zij ook de opbrengst van beleggingen en het economisch klimaat als een zorg. Vooral de Europese verzekeraars maken zich zorgen maken over de rente. Bij hen staat het risico op 1, garantieproducten staan op 3 en macro-economie op 4.

Cyberrisico’s kwamen in 2013 ook niet voor in de rangschikking. In 2015 staan ze op plaats vier. Verzekeraars zien dat niet enkel als een eigen risico maar ook als een onderschrijvingsrisco bij hun klanten. Change Management is een sterke stijger  (van 15 naar 6) Net zoals een aantal andere belangrijke industrieën wordt ook de verzekeringsindustrie bedreigd door disrupties in de samenleving en de snelle evolutie van de technologie.

Distributiekanalen blijken slechts een matige bekommernis van de verzekeraars. Gezien de enorme impact van online verkoop en de hoge vlucht die mobiel shoppen maakt is een stijging van 11 naar 8 wel een aandachtspunt maar het is blijkbaar geen topprioriteit. Dat geldt ook voor de beschikbaarheid van knappe koppen. De verzekeraars hebben een eerder saaie reputatie die niet meteen aantrekkelijk is voor de technologie-adepten die de markt vandaag snel laten bewegen. ‘Human talent’ stijgt van 19 naar 15.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.