Alibaba start verzekeringsplatform op

ebaotech_insurance_software_headquarter_office_shanghai2De Chinese online retailer Alibaba is niet gebouwd zoals de klassieke online retailers die we in West-Europa kennen. Sites zoals Zalando, Vente-Exclusive en Groupon verkopen producten van bekende merken op hun eigen label. Alibaba daarentegen, is een puur internetbedrijf dat enkel het technisch platform ter beschikking stelt waar retailers hun eigen zaak kunnen uitbouwen. Dat heeft een belangrijk voordeel. Alibaba is geen concurrent maar een partner van de grote retailketens. Die aanpak wordt meer en meer overgenomen door de concurrenten van de Chinese grootgrutter. Het Alibaba model wordt zowat de norm in de sector.

Alibaba gaat dat strategisch model nu ook toepassen in de verzekeringssector. Dochterbedrijf Alibaba Cloud  heeft daarvoor een akkoord gesloten met de gespecialiseerde software provider Ebaotech. De joint venture tussen beide maatschappijen heeft een cloudplaform ontwikkeld waar verzekeraars kunnen inchecken om hun producten te promoten. De maatschappijen moeten dus zelf geen zware systemen ontwikkelen om online aanwezig te zijn. De onderliggende technologie van het platform maakt het mogelijk om producten veel sneller en tegen een veel lagere kost digitaal te introduceren in de markt. eBaoCloud is volgens general manager Weiliang Le voldoende krachtig om dagelijks honderden miljoenen orders te verwerken. Het beheersplatform heeft ook big data analysecapaciteit.

Ondertussen hebben al een aantal verzekeraars toegezegd om het platform te gebruiken. Onder meer Zhong An Insurance is al aanwezig op eBaoCloud. Tijdens het bekende Shopping Festival op 11 november 2014 onderschreef de maatschappij meer dan 150 miljoen polissen. Geen enkele maatschappij deed beter in China.

Het initiatief van Alibaba kan een strategische impact hebben op de verzekeringssector. Verzekeraars zijn logge structuren en hun reactiesnelheid op prikkels in de maatschappij blijft ver achter op wat internetbedrijven kunnen bieden. Dat is een dimensie die eBaoCloud toevoegt zonder dat de verzekeraars hun identiteit moeten opgeven. Het wapen dat de verzekeringsmaatschappijen kunnen inzetten tegen de dreiging van de internetgiganten, komt dus uit de internetsector zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.