Ethereum zet block chain definitief op de kaart

De scepsis tegenover nieuwe virtuele  betaalstandaarden zoals bitcoin en andere cryptocurrencies ebt snel weg. Dat heeft veel te maken met de opportuniteiten van de onderliggende block chain technologie. De meeste grote financiële instellingen testen momenteel uit hoe ze die technologie kunnen implementeren in hun bestaande infrastructuur.

Blockchain

De introductie van het Ethereum-netwerk zou de doorbraak van block chain wel eens onomkeerbaar kunnen maken. Dat netwerk laat namelijk toe om apps op basis van block chain te doen functioneren. Dat betekent bijvoorbeeld dat communicatie via sociale netwerken maar ook chatsessies of het beheer en vooral de opslag van documenten volledig decentraal en digitaal kunnen verlopen. In combinatie met het slim inzetten van cryptocurrencies is de bouw van een mondiaal bereikbaar en beveiligd online handelsplatform met alle juridische verplichtingen die dat meebrengt, binnen handbereik. Ethereum werd in 2014 gestart na een succesvolle crowdfundingcampagne. Het netwerk beschikt momenteel over Frontier, dat is een zogenaamde command-line interface. Via dat codeervakje is het mogelijk om een virtuele handelsomgeving in te richten, inclusief een beveiligd juridisch kader. Via Frontier kunnen bijvoorbeeld ook smart contracts worden beheerd.  Je eerste contract moet je aanmaken via Greeter. Dat is een opstapje naar de codeeromgeving. Gebruikers kunnen in Ethereum een eigen cryptocurrency ontwikkelen. Die moet uiteraard compatibel zijn met andere wallets of betaalomgevingen en daarom zijn ze gebonden aan een standaard API. Om Ethereum te kunnen gebruiken moet je ten slotte over ethers beschikken. Die kan je verwerven via het gebruik van de block chain technologie om de veiligheid van het netwerk mee te versterken.

De financiële wereld ziet het enorme potentieel in van block chains. Tegelijkertijd beseffen de grote maatschappijen ook de bedreiging die ervan uitgaat. Via Ethereum kunnen partijen transacties beginnen afsluiten die juridisch volledig omkaderd zijn en waar geen derde partijen zoals notarissen of banken meer bij betrokken zijn. De combinatie van block chain en cryptocurrencies kunnen de manier waarop we vandaag zaken doen, volledig op zijn kop zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.