Beveiligingssystemen maken autoverzekering goedkoper bij meerdere maatschappijen

AG Insurance kondigde vorige week aan dat het kortingen zal geven voor autoverzekeringen als de bestuurder kiest om minstens twee beveiligingssystemen uit een lijst van zes te installeren in zijn wagen. De korting bedraagt 10% en ze geldt zowel voor de verplichte aansprakelijkheidsdekking als voor de omnium.

De lijst die AG Insurance voorstelt is gebaseerd op een Europese studie die meteen ook aangeeft wat de impact is van de techniek op het aantal letselongevallen.

  • eCall waarschuwt na een ernstig ongeval automatisch de hulpdiensten. Impact -11%
  • Adaptive Cruise Control (ACC) past de snelheid van het voertuig automatisch aan, aan dat van de voorligger om een veilige afstand te behouden. Impact -11%
  • Automatic Emergency Braking (AEB), een noodremsysteem dat het voertuig automatisch afremt of doen stoppen bij een dreigende kop-staart aanrijding. Impact -11%
  • Lane Departure Warning (LDW), dat de bestuurder waarschuwt als hij onbedoeld van rijstrook verandert zonder richting aan te geven en Lane Keeping Support (LKS), dat de bestuurder helpt om in dergelijke gevallen zijn koers te corrigeren. Impact -6%
  • Blind Spot Detection (dodehoeksignalisatie) dat de bestuurder waarschuwt als een voertuig zich in een positie bevindt die niet via de spiegels gezien kan worden. Impact -4%
  • Attention Assist dat detecteert wanneer de bestuurder tekens van vermoeidheid vertoont en hem waarschuwt om een pauze te nemen. Impact -3%

Touring Verzekeringen en Fidea volgen zelfde strategie

Touring Verzekering overweegt ondertussen ook om de prijszetting onder meer te baseren op de aanwezigheid van veiligheidsopties. ‘Internationaal zijn er studies beschikbaar die wijzen op een daling van de frequentie van ongevallen dankzij deze opties’, klinkt het bij de maatschappij. Touring test al sinds mei 2015 het concept uit bij haar partner Toyota Verzekeringen. Het systeem bundelt, in functie van het model, een aantal veiligheidstechnologieën die helpen aanrijdingen te voorkomen, of in het ergste geval de gevolgen van een ongeval te beperken: pre-collision system, lane departure alert, automatic high beam, Road Sign Assist. Het pack Toyota Safety Sense  geeft recht op een korting van 10% op de aansprakelijkheidsdekking en de omniumverzekering. Touring bekijkt momenteel welke systemen er beschikbaar zijn bij andere autoconstructeurs. De maatschappij heeft nog niet vastgelegd hoeveel de korting uiteindelijk zal bedragen.

TOYOYA_HYBRID_01_GENEVA_MS_2015_PRE-COLLISION_SYSTEM_-_TOP_VIEW__mid

Ook Fidea wil een kortingssysteem voor bestuurders van wagens die uitgerust zijn met  veiligheidsopties invoeren. ‘Autoconstructeurs investeren steeds meer in innovatieve technologieën wat de kans op schade en de impact ervan, in principe gunstig moet beïnvloeden’, zeggen ze bij de maatschappij. De introductie van de korting gebeurt in principe nog in de loop van oktober 2015.  De korting zal 10% tot 20% bedragen, afhankelijk van de diverse veiligheidsopties die in aanmerking komen. Welke die opties zijn is echter nog niet bekend.

KBC Verzekeringen en Belfius Insurance baseren zich op risicoprofiel

KBC Verzekeringen meldt dat de maatschappij zoveel mogelijk rekening houdt met het werkelijke rijgedrag van haar verzekerden. KBC waarschuwt echter dat het de verzekeringssolidariteit niet wil verleggen in het voordeel van duurdere auto’s die meestal uitgerust zijn met dergelijke snufjes. Bovendien doen die volgens de maatschappij gemiddeld meer kilometers, wat dan weer het risico op ongevallen verhoogt.

Belfius Insurance volgt een vergelijkbare strategie als KBC. ‘Wij volgen de ontwikkelingen op vlak van verkeersveiligheid en technische evoluties in de voertuigen op de voet’, klinkt het. ‘Daarbij proberen we het risicoprofiel goed in te schatten aan de hand van eerder klassieke criteria zonder de verzekeringsaanvraag te belasten met (veel) vragen naar de uitrusting van het voertuig die veel cliënten misschien ook onvoldoende kennen.’

Ruimere berekeningscriteria bij Generali Belgium 

Generali Belgium stelt dat de veiligheidsopties automatisch inbegrepen zitten in de prijs van de verzekering. Het tarief wordt niet enkel berekend op de aanwezigheid van hulpsystemen, maar op basis van een reeks ruimere criteria waarbij het soort auto, het model, het merk, de catalogusprijs,…bepalen hoeveel de verzekering zal kosten. ‘Onze tarieven liggen op die manier de facto 10 tot 20% lager dan bij de concurrentie’, zeggen ze bij Generali Belgium. ‘We verkopen de kortingformule dus niet expliciet aan de consument, maar ze is geïntegreerd  in ons aanbod BA-Auto en (mini)omnium. Het resultaat van deze nieuwe aanpak zorgde dit jaar al voor 20% meer contracten in vergelijking met met dezelfde periode vorig jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.