Cultuur Anbang zorgt voor onrust bij Vivat

Gisteren meldden we al dat CEO Gerard Van Olphen met onmiddellijke ingang opstapt bij verzekeringsgroep Vivat. In de Nederlandse pers wordt ondertussen duidelijk dat de inmenging van de nieuwe Chinese bazen van Anbang de reden is van de diffuse situatie. Het cultuurverschil tussen de Nederlanders en de Chinezen in de raad van bestuur zou erg groot zijn. Met name topman Wu Xiaohui van Anbang zou de Westerse manier van besluitvorming maar weinig genegen zijn.

De Nederlandse toezichthouder kan zich meteen zorgen beginnen maken. De benoeming van Van Olphen aan het hoofd van Vivat was een van de sleutelelementen om de transactie met Anbang goed te keuren. Nu resten enkel nog drie vertegenwoordigers van Anbang en de onervaren COO Albert Bakker als bestuurders. Het FD meldt dat de beloofde kapitaalsversterking van 1,35 miljard euro nog niet gestort zou  zijn. Dat moet gebeuren voor 24 oktober. De financiële positie van Vivat is niet meteen rooskleurig. De maatschappij heeft een zware portefeuille levensverzekeringen met gegarandeerde rente. Dat zet de toetsing aan de Solvency II normen op scherp.

Anbang uitte steile ambities bij de overname van Vivat. Het zou de maatschappij laten uitgroeien tot een topspeler in Europa. In de marge liet Anbang meteen het idee vallen om ook een overnamebod te doen op ASR,de verzekeraar die nog in handen van de Nederlandse staat is.  Dat stuitte echter meteen op verzet van ASR-topman Roger Baeten. In België nam Anbang Delta Lloyd Bank en verzekeraar Fidea over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.