Premiekortingen autoverzekering zijn uiting van veel bredere trend

AG Insurance pakte vorige week uit met het nieuws dat bestuurders van wagens met rijhulpsystemen een korting op de premie van hun autoverzekering krijgen. Ondertussen plannen ook andere verzekeraars om dergelijke kortingen te geven. Die introductie is een uiting van een fundamentele trend die de verzekeringsindustrie op termijn grondig zal veranderen en waarbij het verzekeringscontract nog enkel het sluitstuk is van een op preventie gerichte strategie.

Britse knowhow

Dat net AG Insurance uitpakt met dat systeem hoeft niet te verbazen. Moederholding Ageas is in Engeland een belangrijke speler in autoverzekeringen en op het eiland zijn premiekortingen voor monitoring- en beveiligingssystemen al veel langer populair. Ageas UK heeft bijvoorbeeld een ruime ervaring met de zogenaamde telematics. Dat is een systeem dat vanaf dit jaar in alle nieuwe wagens in Europa wordt ingebouwd en dat toelaat om het gedrag van de wagen en zijn bestuurder te meten. Op de website van Ageas UK wordt een telematics-project aangekaart waar ook AG Insurance en de Italiaanse dochter UBI Assicurazione, momenteel Cargeas, bij betrokken zijn. AG Insurance kondigde eerder ook al aan dat het een gedeelte van haar commerciële ploeg heeft uitgerust met een black box systeem. De Belgische regelgeving is echter nog niet aangepast om die technologie effectief te gaan vertalen in verzekeringscontracten.

Naar een positief imago voor de verzekeringsindustrie

Met de introductie van de korting voor intelligente beveiligingssystemen zet AG Insurance een belangrijke stap voorwaarts naar een positie als verzekeraar die vooral preventief gericht is. Die trend is niet enkel in autoverzekeringen aan de gang. Woningverzekeringen worden meer en meer het sluitstuk van een strategie waarin de woning wordt volgebunkerd met technologie die schade kan voorkomen of de impact ervan beperkt. Dat kunnen slimme rookmelders zijn maar ook gesofisticeerde domoticasystemen. Allianz sloot vorige week een samenwerking met Panasonic waarbij het Smart Home System het hart wordt van een schadepreventiestrategie. Zelfs in levensverzekering zien we de trend om de verzekering te positioneren als sluitstuk van een uitgebreide preventiestrategie. Het Zuid-Afrikaanse Vitalty heeft een breed gezondheidsaanbod ontwikkeld dat uiteindelijk uitmondt in een gezondheids- en overlijdensverzekering.

Die strategie positioneert de verzekeringssector in een veel positievere context. Verzekeraars worden traditioneel geassocieerd met vervelende of moeilijke omstandigheden. Op deze manier kunnen ze zich profileren als een partij die haar klanten helpt om net aan die situaties te ontsnappen. Uiteindelijk komt dat ook de maatschappijen zelf goed uit omdat de schadelast zal dalen.

Die herpositionering heeft ook een zware impact op de bemiddelaar. Bemiddelaars zijn momenteel vooral risicomanagers. Hun eerste taak is om de juiste verzekeringsdekking tegen een correcte prijs te ontwikkelen voor een klant. Daarna komen ze vooral tussen in geval van schade. In de toekomst zal die rol veranderen. Verzekeringsbemiddelaars zullen in de eerste plaats bezig zijn met het actief voorkomen van schade. Het verzekeringscontract zelf is enkel het sluitstuk van die strategie. Die opstelling zal het ook veel makkelijker maken om af te stappen van het oude commissieloonmodel dat nog sterk gefixeerd is op het afsluiten van die contracten. Dat model staat in Nederland al langer op de schop. In de toekomst zal de rol van de bemiddelaar veel breder zijn en het wordt daardoor ook veel meer acceptabel dat daar een prestatiegelinkte vergoeding tegenover staat. In België probeert de industrie nog krampachtig om vast te houden aan het gedateerde verloningsmodel. Iedereen beseft echter dat de uitdoving ervan onvermijdelijk is. Wie zich vandaag voorbereidt op een prestatiegerichte verloning, heeft morgen een belangrijke voorsprong.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.