Bedrijfscultuur is de belangrijkste uitdaging voor integratie van P&V en VIVIUM

Vorige week werd bekend dat verzekeringsgroep P&V haar twee belangrijkste entiteiten, P&V en VIVIUM, juridisch en boekhoudkundig integreert. Dat is geen evidente beslissing. P&V is het merk voor het agentennet van de groep, VIVIUM is de merknaam voor de makelaars. De integratie is dus niet enkel een technische operatie, er moeten ook twee verschillende culturen in mekaar gepast worden. Bovendien is VIVIUM veel groter dan P&V, een factor die de culturele kloof allicht nog wat breder maakt. Met een balanstotaal van ruim 10 miljard euro weegt VIVIUM veel zwaarder dan P&V dat amper aan 4 miljard komt.

Hilde Vernaillen

CEO Hilde Vernaillen geeft aan dat de fusie past in de optimalisering en vereenvoudiging van de groepsstructuur. Vernaillen wil de P&V Groep als één grote performante speler op de verzekeringsmarkt neerzetten. VIVIUM is momenteel voor bijna 92% in handen van de groep P&V. De andere aandelen zitten bij de Italiaanse verzekeraar Unipol en de Franse maatschappijen Macif en Maif. Om de integratie te kunnen realiseren moet Vernaillen eerst het resterende aandelenpakket kunnen overnemen. De tweede maatschappij die betrokken is in de operatie, P&V Verzekeringen CBVA, is volledig in handen van de groep.

De operatie is het sluitstuk van een snelle reeks structurele ingrepen die CEO Hilde Vernaillen doorvoerde in de groep. In 2013 stopte P&V  haar activiteiten in Luxemburg via de levensverzekeringsdochter Euresa Life. De portefeuille werd in passief beheer geplaatst. Even later volgde de verkoop van het bijkantoor P&V Luxembourg aan Baloise Group. In België werd directverzekeraar Actel geabsorbeerd en dat zal ook gebeuren met de Gemeenschappelijke Kas P&V. Dochtermaatschappij Piette&Partners werd gedownsized en werkt wat onduidelijk verder als masterbroker – underwriter.

Al die ingrepen moeten ervoor zorgen dat P&V klaar is om de toets aan de Solvency II normen te doorstaan. De integratie van VIVIUM kwam voor de buitenwereld echter als een relatieve verrassing.  ‘Het merk VIVIUM blijft wel degelijk bestaan en er verandert niks aan onze distributiepolitiek’, zegt CEO Hilde Vernaillen daarover. ‘De Raad van Bestuur van VIVIUM en van P&V hebben enkel hun princiepsakkoord gegeven voor een juridische en boekhoudkundige fusie van VIVIUM NV en P&V Verzekeringen CVBA. Met merknaam P&V zal de groep producten en diensten blijven verdelen via een netwerk van adviseurs en de merknaam VIVIUM blijft het label voor de onafhankelijke verzekeringsmakelaars’, zegt Hilde Vernaillen.

Toch is dat laatste puzzelstukje, de integratie van VIVIUM en P&V, geen evidente stap. De belangrijkste uitdaging zal het overbruggen van het cultuurverschil zijn. Een makelaarsgeöriënteerde maatschappij heeft een andere dynamiek dan een agentenmaatschappij en bovendien slorpt de kleinere entiteit de grotere op. De combinatie van die twee argumenten contra tonen aan dat de druk bij P&V om de test van Solvency II aan te kunnen redelijk hoog was. Dat is ook logisch. Agentenmaatschappij P&V sleept een zware portefeuille klassiek leven met zich mee. Dat maakt de toetsing aan Solvency II erg kapitaalsintensief. ‘P&V heeft een beperkt balanstotaal van 4 miljard euro’, zegt Vernaillen. ‘Dat is niet voldoende om op een performante manier aan activabeheer te doen. De integratie van VIVIUM geeft de groep zuurstof maar ook slagkracht. Het samenleggen van beide vennootschappen geeft ons meer flexibiliteit om de middelen te gebruiken waar ze nodig zijn. De grotere balans biedt bijvoorbeeld meer mogelijkheden om in vastgoed te investeren en maakt rente-indekkingsproducten goedkoper. In L’Echo gaat ze zelfs nog verder en denkt de CEO aan externe groei, een overname dus.

Strategisch en juridisch-technisch scoort Hilde Vernaillen als CEO een belangrijk punt. Zeker vanuit het oogpunt van de confrontatie met Solvency II heeft P&V zijn huiswerk snel, en technisch ook goed gemaakt. Vernaillen geeft aan dat P&V geen overgangsmaatregelen zal nodig hebben voor Solvency II. De vraag is of ze ook een goedgeoliede machine kan maken van deze mozaïek. De verzekeringssector wordt snel geconfronteerd met de disruptiegolf in de maatschappij. De challengers van morgen zijn kleine slim uitgedachte start-ups en grote big data gedreven sectorvreemde groepen. Het is niet omdat je een technisch correct gebouwde tanker neerzet, dat je in alle havens kan binnenloodsen. Om slim en snel te schakelen heb je een flexibele organisatie en een creatieve bemanning nodig. Dat zijn niet noodzakelijk de eigenschappen waarover de verzekeringssector vandaag beschikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.