BUNQ, een IT-bedrijf met een banklicentie

Versleten jeans, zwart T-shirtje en sneakers van Nike. Het is niet meteen het imago dat kleeft op de topman van een bank maar toch mag Ali Nikham zich sinds een paar dagen zo noemen. Nikham trok zich in 2012 terug uit zijn succesvolle IT-bedrijfje TransIP en startte met het optuigen van een nieuwe bank in Nederland.

Het is bij de Noorderburen (net zoals in België overigens) bijzonder moeilijk om een banklicentie te krijgen en het was dan ook al decennia geleden dat er nog een nieuwe bank werd opgericht. De oprichters van  NewB in België weten daar ondertussen alles van.  Zij proberen al jaren om in de buurt van een banklicentie te komen en een ethisch geïnspireerde bankomgeving te bouwen maar ondertussen glijdt het momentum voorbij en helt het sentiment over naar technologie en de daarmee gepaard gaande transparantie.

Nochtans kreeg Nederland er in 2012 met KNAB wel een nieuwe bankspeler bij. De naam van die nieuwkomer is een woordspeling, in feite is het gewoon het woord bank met de letters in omgekeerde volgorde. Symbolisch, zullen we maar zeggen. Stichter Rene Frijters van KNAB maakte het zich echter knap makkelijk. Hij gebruikte het kapitaal en de licentie van moederbedrijf AEGON om zijn nieuwe bedrijfje neer te poten. In ons land (net zoals in Duitsland, Italië en Frankrijk) deed BNP Paribas Fortis iets vergelijkbaars met Hello Bank.

Dat was echter niet aan Ali Nikham besteed. Hij wilde niet weten van een externe aandeelhouder en nog minder van een licentie die niet de zijne was. De jonge investeerder stelde een ploeg van een veertigtal experts samen en gooide er een slordige 17 miljoen euro tegenaan. Hij liet zich begeleiden door experts van Royal bank of Scotland omdat de regelgever ervaring oplegt. Het team begon aan een compleet nieuw en onafhankelijk bankplatform te bouwen en dat leverde vorige week BUNQ op.

Voorlopig kan je BUNQ echter moeilijk een bank noemen en dat is ook niet de bedoeling van de stichters. Nikham noemt zijn platform een IT-bedrijf met een banklicentie. BUNQ werkt enkel via een app en ze mikken er vooral op om betalingen efficiënt te laten verlopen. Kredieten en sparen staan voorlopig niet op het agenda. Uiteraard zijn person-to-person transacties een van de belangrijkste aandachtspunten van het nieuwe platform. Die P2P zijn ingebed in een toffe berichtenmodule. Je kan betalingen opvragen met een tekstberichtje en daar een toffe foto bijplakken.  Uiteraard kan je ook een gewone overschrijving vanuit je BUNQ-rekening doen.

Zoals dat met veel nieuwe betaalapplicaties het geval is draait alles om gebruikerservaring. Een rekening openen kan met een scan van ID-kaart, een nummer van je mobiel en een selfie. Om de rekening te activeren moet je ook een bedrag overmaken. Betalen met BUNQ gebeurt bijvoorbeeld met een vingerafdruk en een selfie. Geen gedoe met codes of kaarten dus.

Betalingen kunnen naar een emailadres of een mobiel telefoonnummer. Die zijn gebouwd als zogenaamde aliassen en worden achter de schermen gekoppeld aan een IBAN-nummer.

De vraag is of BUNQ aanslaat en vooral, of het model rendabel kan worden. Of het aanslaat heeft alles met de cultuur van subgroepjes te maken. BUNQ richt zich op communities en die hebben vaak eigen afspraken  en eigen gewoontes. Dat kan succesvol zijn als de start-up de juiste interactie met dat publiek kan bouwen. De app probeert om de gebruikers een eigen groep te laen bouwen. Dat kan je eigen familie zijn maar ook je sportclub of bijvoorbeeld je personeel.

Een Bunq-rekening openen is gratis, je kan er zelfs tien gratis openen. Dat versterkt de aanzet om een eigen groepje Bunqers op te starten. Ook geldtransfers onder Bunqers zijn gratis. Klanten betalen enkel voor de aanmaak van een betaalpasje (9 euro met een geldigheid van 4 jaar), voor pinbetalingen en voor geldafhalingen. De vraag is of die dunne marge volstaat om het zonder externe kapitaalsverschaffer lang uit te zingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.