Goedkopere verzekeringspremie met Nest-rookmelder veroorzaakt discussie over privacy

De Nederlandse verzekeraar Achmea uit de intentie om samen te werken met Nest, de domoticadochter van Google. Klanten van Achmea zouden een korting op de inboedelverzekering krijgen als ze de slimme rook- en CO-melder van Nest installeren. Nest geeft ook door aan Achmea of de batterijen van de rookmelder geladen zijn, of de sensoren werken en of de wi-fi verbinding goed is. De Nederlandse verzekeraar zegt dat het de samenwerking met Nest als een proefproject beschouwt maar het is duidelijk dat Achmea een strategie ontwikkelt die gericht is op de ontwikkeling van een aanbod in functie van geconnecteerde voorwerpen. Vreemd genoeg ontkende Nest al heel snel dat er een samenwerking zou komen. Dat heeft allicht met de hevige reacties over de mogelijke schending van de privacy te maken. Nest is een zogenaamd lerend systeem dat in staat is om het gedarg van de bewoners van een huis om te zetten in energiebesparende maatregelen. Als de mensen niet thuis zijn bijvoorbeeld, gaat de verwarming automatisch lager.

Google kocht Nest vorig jaar voor 3,2 miljard dollar. Het hart van het Nest-systeem zijn de camera, de thermostaat en de brand- en CO melder. De thermostaat is aan zijn derde versie toe. Ook de rookmelder werd volledig gerysteled. De strategie van Nest is erop gericht om een open platform neer te zetten waar producten van andere producenten zich kunnen op aanmelden. Die link gebeurt via Weave, een erg nieuwe technologie met een hogere bedrijfszekerheid en betere garanties voor privacy. Als externe producenten het systeem inpluggen zorgt Nest zelf dat de controle over de link in orde is. Momenteel werkt Yale bijvoorbeeld aan Linus, een internetgestuurd slot. Volgen Nest zijn er 11.000 ontwikkelaars gelinkt aan het systeem. Onder meer ook Mercedes-Benz is daarbij en dat opent perspectieven naar connected cars toe.

Nest volgt overigens een volkomen afwijkende strategie als de concurrenten van Apple en Samsung. Homekit van Apple is een stemgestuurde app die vooral gericht is op het openen van deuren en het dimmen of aanschakelen van licht. SmartThings van Samsung is een soort platform waarom een aantal geconnecteerde voorwerpen in d woning gestuurd worden vanuit een smartphone app. Nest daarentegen, is niet opgezet als een app gestuurd systeem. Als een ongewenst idividu een deur opent kan een slim slot dat geconnecteerd is met een camera van Nest een foto nemen zonder dat er een app opent.

In ons land organiseerde verzekeraar AXA Belgium dit jaar een eenmalige actie samen met Nest. Klanten van AXA konden zich aanmelden voor een van de 1000 gratis rook- en CO-melders.

Het is een algemene trend om verzekeringsdekkingen en de relevante tarieven te linken aan specifiek individueel gedrag of specifieke preventieve maatregelen. De belangrijkste onderwerpen komen aan bod tijdens Drive In | Disruptive Trends in Insurance op 03.12.2015 in Antwerpen.

Nest Thermostat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.