Digitaal documentenplatform Doccle: succes gebaseerd op visie

Doccle

Maandag kondigde ING Nederland aan dat het stopt met FiNBOX, een digitale brievenbus voor allerlei officiële documenten zoals loonstroken, pensioenoverzichten en rekeningen. Volgens de bank is het aantal gebruikers van de dienst veel te laag om de kosten voor het updaten van de systemen te dekken. De andere partners, ABN Amro en Rabobank, gaan wel door met FiNBOX maar ook zij laten uitschijnen dat ze niet helemaal tevreden zijn.

In ons land timmert Doccle al een paar jaren aan een digitale verzend- en bewaardienst voor allerlei documenten. Doccle kondigde een paar maanden geleden nog aan dat het zes nieuwe verzendpartners noteert. Daar waren een paar kleppers bij. Het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove, het UZ Leuven, Vanbreda Risk & Benefits, AVEVE, Shéhérazade en Stad Mechelen gaan Doccle de volgende maanden opstarten. Grote groepen zoals KBC, CM, Acerta, ACV, De Watergroep en Telenet gebruikten het platform al langer.

CEO van Doccle Bram Lerouge legt aan Financelab uit waarom hij wel slaagt in wat in Nederland lijkt te mislukken.

Lerouge: De tijdsgeest waarin oplossingen zoals Finbox ontstaan zijn, is volledig veranderd. In het verleden hadden financiële organisaties een grote voorsprong in alles wat met digitale diensten te maken heeft. Ze kozen voor integratie in eigen portalen waarbij de focus lag op  commercieel vermarktbare oplossingen  die het centrale karakter van het eigen portaal en de eigen dienstverlening lieten primeren op dat  van verzendende organisaties. Maar ook de gebruikers kwamen niet aan bod en werden niet gehoord. Ondertussen kunnen we spreken van een compleet ander paradigma : gedistribueerde netwerken en communityplatformen zijn de norm geworden waarin bovendien de individuele gebruiker controle heeft gekregen over hoe en met wie hij in interactie gaat.  De individuele gebruiker heeft bovendien ook ervaren dat digitale interactie zijn nood aan data centraal plaatsen.  Het is extreem eenvoudig om een connectie te bouwen met vrienden via Facebook of met je collega’s te verbinden via Linkedin. Al die virtuele vriendschappen leiden tot een positieve digitale beleving.

Hoe vertaalt u die veranderende ervaring in Doccle?  

Lerouge: De behoeften van iemand die Doccle gebruikt gaan verder dan ‘een factuur tonen om betaald te kunnen worden’. De gebruiker wil zijn hele administratie centraal georganiseerd zien.  Dit betekent niet alleen betalen, maar ook bijhouden en archiveren, ondertekenen, accepteren, mandaten afsluiten, invullen van formulieren.  Kortom iedere administratieve handeling die hij moet stellen wil hij mobiel en online kunnen doen.  Gebruikers willen niet voor facturen naar portaal 1, voor mandaten naar portaal 2, voor contracten naar portaal 3 en voor onze 25 leverancier nog eens naar de individuele portalen.  Bovendien verliest men al zijn belangrijke documenten uit  het verleden wanneer men verandert van leverancier of bank.  Vele van deze documenten hebben ze later nog nodig. Daarom heeft Doccle zijn scope sterk verruimd. Naast epayments bieden we e-Archiving, eSignatures, read & accept, eMandate  en eForms aan.

We hebben Doccle fundamenteel anders willen organiseren : gebruiksgerichter, communitygedreven, gericht op eenvoud in digitale interactie en de oplossing voor een uniform algemeen probleem : “Hoe organiseer ik me op digitaal connecteren met mijn leveranciers”. Doccle is opgebouwd als een gedistribueerd en community gedreven platform waarrond een ecosysteem ontstaat met 2 stakeholders. Enerzijds zijn er de individuele gebruikers. In een klassiek commercieel business model zoals FiNBOX krijgen zij geen invulling van hun behoeften omdat er gefocust wordt op de verzendende organisaties en niet op de noden van het individu. De andere stakeholders zijn de verzendende organisaties. Zij krijgen bij FiNBOX te weinig interactiemogelijkheden met hun eigen klant omdat hun documenten terechtkomen in een bancair portaal waar enkel financiële diensten worden aangeboden.

Hoe verklaart u de snelle groei van Doccle?

Lerouge: Anderhalf jaar na de lancering is Doccle gegroeid van 3 naar 22 verzenders en daar komen er snel nog vier nieuwe bij. Het platform heeft 620.000 gebruikers en was rendabel vanaf het eerste werkingsjaar. Dat succes is te verklaren door een aantal omstandigheden. Het coöperatieve netwerkmodel is een belangrijk argument. In het eerste werkingsjaar had het platform een omzet van 3,6 miljoen euro. Daarvan werd 1,3 miljoen euro via het coöperatieve businessmodel terug gegeven aan de leden.  Voor verzenders wordt de omschakeling naar Doccle al positief vanaf een drempel van 30% conversie. Als je echter een aantal extra effecten in rekening brengt, heb je al een break-even vanaf 7%. Voor loonbrieven zijn er organisaties die op enkele weken tijd tot 80% digitalisering komen door de eenvoud van het platform. We zijn dus zeer tevreden over de eerste cijfers, maar onze ambitie gaat nog veel verder en we zijn blij dat we de groei de laatste maanden zien versnellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.