Betaalplatform Square trekt naar de beurs

Jim Mc Kelvey Square

Oprichter van Square Jim Mc Kelvey

Het erg succesvolle betaalplatform Square, dat opgericht werd door Twittergoeroe’s Jack Dorsey en Jim Mc Kelvey, werkt aan een beursintroductie op NYSE. Dat heeft Square zelf aangekondigd. De waarde van de start-up wordt geschat op 275 miljoen dollar. De introductie wordt begeleid door Goldman Sachs & co, Morgan Stanley en JP Morgan Chase & co. Tegelijkertijd werd bevestigd dat het samenwerkingsakkoord met Starbucks werd opgezegd. Die samenwerking was de motor achter de snelle doorbraak van Square maar het kostte het bedrijf een pak geld.

Een van de belangrijke kenmerken van de nieuwe betaalplatformen zoals Square is de transparantie over de kostprijs per transactie. Die wordt meestal manifest gecommuniceerd. Voor echte grote industriële ketens zoals Starbucks hanteerde Square echter specifieke tarieven en die waren blijkbaar erg aantrekkelijk voor de koffiegigant. De voorbereidingen voor de IPO tonen aan dat het betaalplatform tijdens het eerste semester 2016, 15 miljoen dollar verlies noteerde op zijn samenwerking met Starbucks. Het akkoord tussen Starbucks en Square dateert van 2012. De koffieboeren investeerden toen ook 25 miljoen dollar in de betaaldienst. Ondertussen kondigde Apple aan dat Apple Pay volgend jaar kan gebruikt worden bij Starbucks.

Square liet zich aanvankelijk opmerken door de ontwikkeling van een vierkant (vandaar ook de naam) toestelletje dat kon ingeplugd worden in een smartphone en daardoor het toetsel veranderde in een mobiele betaalterminal. Daarna volgde een complete remake van het klassieke kasregister. Jim Mc Kelvey ging zich vervolgens toeleggen op een slim uitgewerkte marketing voor KMO’s en handelaars. Square kan ook loonbetalingen aan en heeft een financieringssysteem op basis van voorschotten op vergoedingen voor het gebruik van zijn diensten.

Square draaide een omzet van 560,6 miljoen dollar in S1 van 2015. In die periode noteerde het platform een verlies van 77,6 miljoen dollar. Dat verlies neemt wel scherp af. In Q1 2015 was het nog 47,9 miljoen dollar, in Q2 2015 daalde het verlies naar 29,6 miljoen dollar. Opmerkelijk gegeven, Square vindt de positie van oprichter Jack Dorsey als CEO bij Square en bij Twitter, een van de belangrijkste risicofactoren. Verder noemt het bedrijf ook databreach een belangrijk risico.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.