Alibaba landt in Frankfurt

Het Chinese online verkoopplatform Alibaba is bezig aan een mondiale expansie in sneltreinvaart. Vorige maand landde de digitale grootgrutter nog in India. Ant Financial, een dochterbedrijf van Alibaba, had al een investering lopen in de Indiase holding One 97 Communications. Dat is het moederbedrijf boven Paytm, het grootste betaalplatform in India. Alibaba komt nu zelf met een kapitaalsinjectie van 680 miljoen dollar en koopt daarmee 20% van Paytm.

Alibaba spreidt zijn tentakels ook in Eurpa uit via het betaalplatform Alipay. In de luchthaven van Frankfurt bieden een aantal winkels sinds kort Alipay aan voor Chinese klanten. Dat is slechts een testproject maar het lijkt alleszins aan te slaan. De eerste resultaten geven aan dat de helft van de aankopen van de Chinese klanten verlopen via Alipay. De betaalgigant is niet alleen aanwezig in fysieke winkels maar zal ook kantoren openen in Frankrijk, Duitsland en Italië. Alipay is overigens ook online aanwezig in Europa via het e-commerce platform AliExpress. Dat sloot in maart 2015 een samenwerkingsakkoord met de Londense payments service provider PPRO groep. Wie uitcheckt op AliExpress kan betalen met Alipay.

Alibaba heeft in China meer dan 400 miljoen klanten en de maatschappij wil die wereldwijd en via alle retailkanalen kunnen bedienen. Maar Alibaba volgt ook de omgekeerde weg. Het geeft niet-Chinese bedrijven de kans om hun producten in China aan te bieden, onder meer op het Tmall platform. Albert Heijn kondigde onlangs nog aan dat het van die opportuniteit gebruik maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.