De logische vervlechting tussen Sixdots en Bancontact

BNP Paribas Fortis en het huidige Proximus leken begin 2014 de markt voor mobiele betalingen naar de keel te grijpen. De grootste bank van België kondigde de nieuwe P2P dienst Easy Banking aan en claimde een soort van tijdelijk monopoly om Masterpass van Mastercard in België uit te rollen. Die twee initiatieven waren slechts de voorbereiding van de lancering van Sixdots, een mobile wallet waar, naast betalingen, ook loyalty en ticketing een belangrijke rol zouden spelen.

Bij de andere grootbanken schoof men een beetje zenuwachtig in de stoel en uiteindelijk haakten KBC, Belfius en ING hun wagonnetje aan. Hetzelfde gebeurde bij de telco’s waar Mobistar en Base aansloten.

De aankondiging van Sixdots werd in rotvaart door de keel van de financiële sector geduwd maar daarna viel de ontwikkeling stil. Sixdots is ondertussen beschikbaar maar er wordt nauwelijks promotie voor gemaakt. Loyalty en ticketing zijn overigens nog steeds niet mogelijk.

Midden vorig jaar presenteerde CEO van Bancontact Kris Deryck zijn nieuwe app. Die had dezelfde mogelijkheden om betalingen te doen als Sixdots. Bancontact heeft daarenboven het voordeel dat het met alle belangrijke banken in België samenwerkt en ook buiten België voet aan de grond heeft. Het was dan ook even fronsen toen Deryck, tijdens de presentatie, plots aankondigde dat zijn app ook op het Sixdots platform zou aansluiten.

Ondertussen verdwenen met Frederic Lhostte en Tom Kestens de twee topmannen van Sixdots. Het is niet echt duidelijk wie het platform nu leidt. Het is wel duidelijk dat de Bancontactapp niet gewoon een optie is voor Sixdots. De app is het scharnier geworden waarop het Sixdotsplatform vandaag draait. Dat is een verstandige keuze als het ook consequent zou doorgedreven zijn. Wie de Sixdotsapp gebruikt om een betaling te doen, krijgt de melding dat de app van Bancontact opent. Gebruikers moeten die vervolgens niet bevestigen met de relevante Bancontactcode maar met de zes cijfers van Sixdots.

Bij Financelab wilden we toch graag weten hoe het nu verder moet met de ontwikkeling van Sixdots. Op de site wordt al maandenlang aangekondigd dat er bijkomende functies beschikbaar worden maar dat bericht heeft ondertussen een grijze baard. Het was niet meteen duidelijk wie onze gesprekspartner zou zijn maar uteindelijk kregen we een verrassende naam… Kris Deryck, CEO van Bancontact. Kris is een hardwerkende, goedwillende en erg vakbekwame bedrijfsleider. We hebben hem voorlopig niet kunnen bereiken maar alleen al zijn aanduiding als woordvoerder voor Sixdots is veelzeggend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.