Wikifin brengt tenenkrullend verouderde informatie over levensverzekeringen

De website Wikifin is tot stand gekomen om de consument beter te informeren over financiële zaken. De site is een initiatief van de Belgische regelgever, het FSMA. Wikifin publiceert deze week een artikel over levensverzekeringen. De bedoeling is om de verschillende soorten levensverzekeringen kort en op een vulgariserende manier te beschrijven. Dat gebeurt echter op een tenenkrullend verouderde manier.

Het artikel maakt een onderscheid tussen overlijdensverzekeringen, zuivere overlijdensverzekeringen en gemengde verzekeringen. Die opdeling doet al vermoeden dat de auteur een paar hoofdstukken heeft gemist in de evolutie van het instrument.

Vooral in de beschrijving van de categorie ‘zuivere overlijdensverzekeringen’ valt de auteur terug op een definitie die lijkt weggeplukt te zijn uit een cursus van 25 jaar geleden. De term ‘verzekering met uitgesteld kapitaal zonder tegenverzekering’ geeft aan dat men voor de inhoud totaal voorbijgaat aan de moderne techniek om verzekeringen die als bedoeling hebben om kapitaal op te bouwen, te structuren met de meer moderne Universal Life techniek. Bij dat soort van verzekeringen wordt in principe de opgebouwde reserve uitgekeerd als de verzekerde overlijdt voor de opgegegeven einddatum van het contract. ‘Zonder tegenverzekering’ is de facto niet meer aan de orde.

Ook bij de omschrijving van een gemengde verzekering grijpt de auteur terug naar een definitie die we enkel maar kunnen plaatsen in de oude, klassieke verzekeringstechniek. ‘De gemengde levensverzekering komt in tal van combinaties voor. U kiest zelf de verhouding tussen de bedragen die worden uitbetaald bij overlijden of bij leven’, staat er. De term ‘tal van combinaties’ verwijst naar een principe van formules waarbij het kapitaal overlijden en het pensioenkapitaal in een vaste verhouding vastzaten. (10/5, 10/10,10/20,…) In de meer moderne Universal Life techniek heeft die opdeling geen enkele zin en definieert de verzekeringnemer enkel zijn premie en het kapitaal overlijden.

De auteur van het artikel bewijst verder ook nog alle voeling met de praktijk op de markt en technisch inzicht te missen. In het artikel gaat men ervan uit dat de premie duurder wordt naarmate er meer risico moet gedekt worden. In een moderne opvatting over levensverzekeringen is de premie echter het uitgangspunt. De (eventuele) risicodekkingen worden gefinancierd uit de reserve en niet uit de premie.

Wikifin is een lovenswaardig initiatief dat op een goed onderbouwde manier voor duidelijkheid in de markt kan zorgen. De redactie moet er echter over waken dat de informatie juist en up-to-date is. Anders bereikt ze het omgekeerde effect.

Wikifin Logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.