Aegon sluit de deur bij Casa Kroodle

KroodleFacebook

We geven het graag toe, we waren ooit geweldige fans van Kroodle. De slogan van de maatschappij, Easy does it, hakte in op het steriele DNA van verzekeraars. Klassieke maatschappijen zijn stoffig, schrijven en spreken in een archaïsch notaristaaltje en produceren nog steeds kilo’s overbodige documenten. Kroodle deed dat anders. Het gebruikte de intelligente loginproceure van Facebook en maakte daardoor zelfs de handtekening van de klant overbodig. Dat was pas easy. Het rolde een volledig digitale procedure uit en dus was er ook geen nood meer aan papier. Kroodle gebruikte verfrissende marketingtechnieken en sprak de taal van de klant. Wat elders een Polis Motorvoertuig heet, was bij Kroodle een scooterverzekering. De aansprakelijkheidspolis heette Kroodle Trouble en de woningverzekering was Kroodle Casa. Dat bekt een stuk vrolijker. De maatschappij was ook vernieuwend in de polisvoorwaarden. Een verzekering stoppen als de dekking overbodig werd kon vlotjes, het tarief van de woningverzekering was gebaseerd op informatie over de risicogevoeligheid van de plaats waar de woning stond.

Kroodle was een dochterbedrijf van Aegon maar het gedroeg zich als een onafhankelijk volmachtenbedrijf. De reisverzekeringen bijvoorbeeld, werden niet opgetuigd met de moeder maar met een nichespecialist. Het was overigens ook geen rechtstreekse dochter van Aegon maar een spin-off van makelaarspoot Meeus.

Al snel kwamen er barstjes in de reputatie van Kroodle. Oprichter Marnix Zwart vertrok voor een Aziatisch avontuur. De commerciële dynamiek zakte in mekaar als een pudding . Ook de tweede sterkhouder, Perry Koorevaar, stapte op en startte een eigen bedrijfje. Aegon haalde Dennis Westerhuis terug uit de States en dropte hem in de pilootstoel bij Kroodle. Westerhuis maakte een zware bocht met het jonge verzekeringsbedrijfje en stuurde Kroodle in de richting van een innovatieplatform waar vooral met big data wordt geëxperimenteerd. Dat was niet waar het platform voor opgezet was. Aegon gaat nu nog verder en draait de deur dicht in Casa Kroodle.  Enkel CarKroodle dat gebaseerd is op een pay-as-you-drive systeem, blijft bestaan. Volgens Aegon voldeed de opgebouwde portefeuille niet aan de verwachtingen. De klanten van Kroodle moeten op zoek naar een andere verzekeraar. Het AM merkt op dat een paar Nederlandse maatschappijen daar op een erg grappige manier op inspelen. OHRA postte op zijn Facebookpagina: “Lieve bijna ex-Kroodle klant. Grote kans dat je bijna onverzekerd bent. Je wordt namelijk de casa uitgeschopt door je verzekeraar. Niet getreurd, wij bieden je graag onderdak en je mag net zolang blijven als je zelf wilt.” Of hoe een doodgeknepen disruptief initiatief toch nog voor animo zorgt in de grijze verzekeringssector.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.