Banken als portaal voor online identificatie

In Nederland gaan banken binnenkort een dienst aanbieden waarmee hun klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren. Klanten die daarvoor kiezen, kunnen zich dan bekendmaken met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank, bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties of in webwinkels. Daardoor hoeven deze klanten geen aparte toegangscodes aan te vragen en te onthouden.

Consumenten verlenen uitdrukkelijk goedkeuring aan hun bank voor het verstrekken van de gegevens die nodig zijn om zich bij een organisatie te identificeren. Ze houden daarmee volledige controle over welke gegevens aan welke partij worden verstrekt. Per organisatie kunnen die gegevens verschillen. Zo kan de bank namens het ene bedrijf goedkeuring vragen voor het doorgeven van de naam en woonplaats van de klant en namens het andere bedrijf voor het doorgeven van zijn geboortedatum.

Zekerheid over identiteit

Door de toenemende digitale dienstverlening hebben bedrijven en instellingen een groeiende behoefte aan zekerheid over de identiteit van online klanten en gebruikers. Banken kunnen die zekerheid eenvoudig bieden omdat iedere klant zich al heeft gelegitimeerd bij het openen van een bankrekening. De eerste pilots waarin klanten zich met de inlogmiddelen van hun bank online kunnen identificeren bij andere organisaties, starten begin 2016 onder regie van Betaalvereniging Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.