Verdamping bitcoinmiljarden bij Mt.Gox lijkt pure fraude

Terwijl Bitcoin steeds meer beschouwd wordt als een blijvend fenomeen, komt er mondjesmaat meer duidelijkheid over het schandaal dat de virtuele munt 18 maanden geleden in zijn toekomst bedreigde.  In februari 2014 werd duidelijk dat bij Mt.Gox,een van de belangrijkste transactieplatformen, 850.000 bitcoins verdwenen waren. Als gevolg daarvan klapte de prijs in mekaar van ongeveer 1000 dollar naar actueel iets meer dan 230 dollar. In september 2014 werd de CEO van Mt.Gox, de Fransman Mark Karpeles, officieel in beschuldiging gesteld voor fraude met een tegenwaarde van 2,7 miljoen dollar. Dat is een beetje vreemd omdat de totale schade ongeveer 200 miljoen dollar bedraagt. Karpeles ontkent overigens alle schuld en verwijst naar hackers als oorzaak van de verdwenen bitcoins.

Die verdediging van Karpeles raakt uiteraard aan de essentie van bitcoin maar vooral aan de cruciale rol die blockchain, de onderliggende technologie voor bitcoins, kan gaan betekenen voor de financiële wereld. De industrie die zich rond het fenomeen ontwikkelt is zich ook met de oplossing van de zaak gaan bemoeien. Zij hebben uiteraard een zwaar financieel belang om klaarheid te scheppen. Kim Nilsson van beveiligingsbedrijf WizSec zegt dat Mt.Gox nauwelijks beschikte over een boekhouding. De rekeningen van de klanten en die van het bedrijf werden vermengd en daardoor werd het geld van klanten gebruikt om de kosten van het bedrijf te betalen. “Het probleem van Mt.Gox was niet de technologie maar de manier waarop de maatschappij werd geleid”, zei Nilsson. “Het geld werd op een onveilige manier bewaard bij het bedrijf. Het heeft geen zin om de sterkste bankkluis ter wereld te gebruiken als je er de sleutels laat naast liggen. Als Nilsson gelijk heeft is dat goed nieuws voor de blockchaincommunity. Het zou immers betekenen dat de verdwijning van het enorme kapitaal bij Mt.Gox niet te wijten is aan de technologie maar als slordige bedrijfsvoering of doodgewone fraude kan gecatalogeerd worden.

De BBC maakte een knappe reportage over de zaak MtGox. CNBC maakte een gesmaakte reportage over bitcoin.

Een gedachte over “Verdamping bitcoinmiljarden bij Mt.Gox lijkt pure fraude

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.