Uitvinder bitcoin genomineerd voor Nobelprijs

Bhagwan+Chowdhry_thmbBhagwan Chowdhry, professor aan UCLA Anderson School, mag van het Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel een nominatie indienen voor de Nobelprijs Economie. Niet dat dat zo uitzonderlijk is. Wereldwijd mogen een paar honderd mensen zo’n kandidatuur indienen.  Chowdhry komt echter met een ietwat verrassende naam: Satoshi Nakamoto, de uitvinder van bitcoin.

Het probleem is dat niemand schijnt te weten waar Nakamoto leeft en werkt. Een aantal mensen twijfelen er zelfs aan dat hij effectief bestaat en suggeren dat het een naam is voor een groepje mensen die samen bitcoin hebben ontwikkeld.

Nakamoto heeft ook nauwelijks wat gepubliceerd. Zijn baanbrekend idee voor de creatie van de digitale munt staat beschreven in een nota van amper negen pagina’s: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. 

Wat wel zeker is, is dat hij of zij, een fortuin aan bitcoins bezitten. Het vermogen van Nakamoto wordt op ongeveer een miljard dollar ingeschat.

Chowdhry zingt uitgebreid de lofzang van bitcoin. Veilig, betrouwbaar, een bijna onbreekbare cryptografische code en kostenvriendelijk en snel transfereerbaar naar iedereen die verbonden is met het internet. De Amerikaanse economieprofessor wijst echter vooral naar de gevolgen die het onderliggend protocol gaan veroorzaken. Met blockchaintechnologie kunnen ook slimme contracten meesurfen of de golf van vernieuwing. Platformen zoals Stellar.org en Ethereum.org zullen een gedecentraliseerde financiële infrastructuur mogelijk maken waarvan de gevolgen bijzonder ingrijpend kunnen zijn. De rol van kredietkaartmaatschappijen, geldtransfertbedrijven en zelfs centrale banken wordt minstens in vraag gesteld door de mogelijkheden van blockchain.

Het enige probleem dat Chowdhry ziet in zijn nominatie van Nakamoto is de manier waarop de man zijn prijzengeld zou moeten ontvangen, als hij de Nobelprijs effectief zou krijgen. Chowdhry suggereert om dat maar meteen in bitcoin te doen en stuurt in zijn artikel het bitcoinadres van Nakamoto mee.

Een gedachte over “Uitvinder bitcoin genomineerd voor Nobelprijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.