Ook Belfius wil markt in-store mobiele betalingen pakken

Belfius appKBC profileerde zich deze week als een stevige challenger van het betaalplatform SEQR. Dat dochterbedrijf van het Zweedse Seamless pakte eerder dit jaar uit met een samenwerkingsakkoord voor kaartloze in-store betalingen met Colruyt Group. SEQR werkt voorlopig nog met QR-codes maar zal volgend jaar ook NFC-technologie introduceren waardoor zelfs het scannen van het bekende zwarte vierkantje overbodig wordt.

KBC gebruikt, net als SEQR, het netwerk van Colruyt als motor voor mobiele betalingen. De in-store betalingen gebeuren dus ook met QR-codes. Ervaringen uit het buitenland leren hoe belangrijk het is om een aantal winkelketens te hebben die willen investeren in de betaalinfrastructuur.

Naast KBC en SEQR positioneert ook de Bancontact-app zich in het segment voor mobiele betalingen. Bancontact wordt ook de motor voor betalingen met het Sixdots platform, dat allicht zal geherpositioneerd worden als de mobile wallet rond Bancontact.

Maar ook Belfius wil snel een deel van deze cruciale markt inpikken. De bank claimt bijna 250.000 mobiele betalingen met een QR-code in minder dan een jaar! Die komen echter vooral van onlineaankopen of -betalingen tussen personen onderling. Sinds eind november 2014 registreerde Belfius al meer dan 15.000 mobiele betalingen tussen personen (Person2Person of P2P) en ongeveer 230.000 online e- en m-commerce transacties.Volgens Belfius zal die tendens zich de komende 12 maanden doorzetten als steeds meer handelaars – en ook grootdistributeurs – de mobiele betaalfunctie op korte termijn en sommigen zelfs nog dit jaar nu ook in hun fysieke verkooppunten aanbieden. Belfius verwacht daarom een explosie van het aantal betalingen via QR-code.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.