Baloise Belgium test telematics voor autoverzekeringen uit

Vrijdag de dertiende is Safety Day bij Baloise Insurance. De verzekeraar komt vandaag naar buiten met de resultaten van een actie om het rijgedrag van autobestuurders te meten. Daarvoor installeerden ze de voorbije maanden een zogenaamde Dongle in de voertuigen van honderd bestuurders. Dat is een toestelletje dat onder meer de snelheid, optrekken en afremmen en de afstand tot de voorligger inventariseert.

De resultaten:

  • De helft van de bestuurders is een goede chauffeur
  • 56% van de vrouwen rijdt voorzichtig, bij mannen is dat 41%
  • Jongeren scoren zwakker dan 40-plussers
  • Chauffeurs met een grote wagen scoren slechter dan die met een kleinere wagen

Wie effectief zijn scores checkt blijkt beter te gaan rijden. Ze gaan letten op hun acceleratie (54 procent), remgedrag (65 procent) en snelheid (77 procent). Bij mensen die niet naar de scores kijken evolueert het rijgedrag niet. Zij blijken ook de minder goede chauffeurs te zijn.

Impact op de verzekeringspremie

Bart Walraet“Het proefproject bewijst dat dongles wel degelijk een invloed hebben op de verkeersveiligheid, zolang de gebruikers er actief mee bezig zijn”, zegt woordvoerder Bart Walraet van Baloise Belgium. “Het wordt dus de uitdaging om mensen te motiveren om dat te doen. De beloning wordt daarbij doorslaggevend. Dat kan door het in een spelvorm te gieten, maar ook door hen een bonus te geven als ze veilig rijden. Dat ‘pay how you drive’-model gaan we bij Baloise Insurance nu onderzoeken: we overwegen om naast de bestaande polissen ook een autoverzekering aan te bieden waarbij je beloond wordt als je veilig rijdt. Zo hopen we het aantal verkeersongevallen te doen dalen.”

Baloise wil ook specifiek gaan inzetten op de jongerendoelgroep. “Het zou een goede zaak zijn als we het rijgedrag van jongeren actief monitoren tijdens hun rijopleiding en tijdens het eerste jaar waarin ze rijden, omdat ze in die periode de meeste ongevallen veroorzaken”, zegt Walraet. “Door hen via de resultaten van hun dongle geregeld feedback te geven over de manier waarop ze rijden, kan hun rijgedrag misschien definitief verbeteren.”

Ook andere verzekeraars aan de slag met telematics

Naast Baloise Belgium zijn ook AXA Belgium en AG Insurance bezig met het uittesten van technologie die de impact van het rijgedrag op de verzekeringspremie kan beïnvloeden. AXA Belgium zette een app in de markt die zelfs zonder de installatie van een dongle een aantal parameters aangeeft. De bestuurders moeten enkel hun smartphone in de wagen plaatsen en de app aanzetten tijdens het rijden. De maatschappij heeft elementen van gamification ingebouwd waardoor bestuurders hun eigen resultaten kunnen verbeteren. De app is echter niet gekoppeld aan de verzekeringspremie.

AG Insurance voert momenteel een test uit bij een zeventigtal leden van hun eigen commerciële ploeg. Zij zullen ongetwijfeld heel wat knowhow kunnen tanken bij Ageas UK. In Engeland zijn polissen op basis van zogenaamde telematics al veel beter ingeburgerd. Autoverzekeringen kunnen via die technologie sterk geïndividualiseerd worden. Niet alleen het rijgedrag maar ook de frequentie waarmee iemand rijdt, de omgeving waarin dat gebeurt en de staat van onderhoud van het voertuig, zijn elementen die een impact kunnen hebben op de verzekeringspremie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.