IPO Square gaat van start

Woensdag 18 november start de IPO van betaalplatform Square. De trendy betaalstartup van Jim Mc Kelvey en Jack Dorsey wil ongeveer 351 miljoen dollar ophalen met de verkoop van 27 miljoen aandelen binnen een prijsvork van 11 dollar tot 13 dollar.

Square-StandSquare werd in 2009 opgericht door Dorsey en Mc Kelvey. Alhoewel Square een specialist van betaaltransacties wil zijn, specialiseerde het platform zich ook stevig in mooie designhardware. Square pakte bijvoorbeeld uit met een klein vierkant toestelletje dat gebruikers kunnen inpluggen in een smartphone om daarmee een bankkaart  te swipen. De naam “square” is afgeleid van dat toestelletje. Het platform kwam ook snel met een compleet herdacht kasregister dat er bijzonder fraai uitziet maar dat ook een aantal geïntegreerde functies heeft die aansluiten bij het financieel beheer en het stockbeheer van de onderneming. Dat is een trend die veel startups maar ook klassiekere financiële ondernemingen overnemen. Als de beheerssoftware naadloos aansluit op de betaalapplicateis kan dat veel tijd besparen en fouten vermijden.

Square nam meteen een vliegende start omdat het een akkoord kon sluiten met de koffiegigant Starbucks. Dat deed de omzet boosten maar uiteindelijk bleek de samenwerking niet meteen een winstgevende operatie voor Square, dat de deal met de koffieboeren recent heeft opgezegd. Square noteert momenteel een verlies van 71 miljoen dollar op de deal met Starbucks maar anderzijds komt 11% van de omzet van het betaalplatform via Starbucks.

Square draaide een totale omzet van 560,6 miljoen dollar in het eerste semester van 2015. In die periode noteerde het platform een verlies van 77,6 miljoen dollar. Dat verlies neemt wel scherp af. In Q1 2015 was het nog 47,9 miljoen dollar, in Q2 2015 daalde het verlies naar 29,6 miljoen dollar.

Square was erg actief bezig met creatieve marketing. Het richtte zich rechtstreeks maar massaal naar lokale ondernemers en ondersteunde hen op een slimme manier, onder meer met knowhow en met de designsoftware. In dat segment zijn de marges wat ruimer en het verlaagt het risico.

Een van de meest opmerkelijke risico’s in de prospectus die de IPO documenteert is CEO Jack Dorsey. Die combineert zijn functie bij het betaalplatform met de job als CEO  van Twitter. Het zijn allebei bedrijfjes die voor een zware uitdaging staan om hun succesvolle start in een nieuwe technologische – en mediaomgeving te bevestigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.