ING en BNP Paribas in blockchain platform R3

BNP Paribas bevestigde op donderdag 19 november dat het toetreedt tot het R3 platform, de start-up die onderzoekt welke de mogelijkheden zijn van blockchaintechnologie voor de financiële sector. Ook ING, Canadian Imperial Bank of Commerce, Macquarie Bank en Wells Fargo treden toe tot het collectief.

Vorige maand haakten ook HSBC, Deutsche Bank, Citi, Bank of America, Morgan Stanley, Commerzbank , Societe Generale, SEB, BNY Mellon , Mitsubishi UFJ Financial Group, National Australia Bank, Royal Bank of Canada en Toronto-Dominion Bank hun treintje al aan.

Er zijn nu 30 internationale banken die samenwerken binnen R3.

CEO R3
CEO R3 David Rutter

Blockchain is de technologie die aan de basis ligt van de zogenaamde cryptocurrencies, dat zijn de digitale betaalstandaarden waarvan bitcoin de bekendste is. De onderliggende technologie kan een enorme impact hebben op de organisatie van banken. Betalingstransacties en effectentransacties kunnen veel eenvoudiger worden en daardoor worden ze ook veel transparanter. De blockchain zorgt er ook voor dat banken veel onafhankelijker worden van elkaars administratie.

Philippe Denis – BNP Paribas CIB en verantwoordelijk voor blockchain –

“Blockchain heeft het potentieel om bepaalde processen in de banksector te transformeren en de manier waarop wij met de klanten interageren, te verbeteren. Binnen Corporate and Institutional Banking onderzoeken we al sinds 2011 de mogelijkheden van blockchain, via onze deelname aan een aantal denktanks en sectorinitiatieven. In 2014 organiseerden we een business-hackathon, om meer inzicht te krijgen in de technologie en haar mogelijkheden. Kortom, ook al staat de technologie nog in haar kinderschoenen, toch zijn we ervan overtuigd dat het de moeite loont ze te bestuderen. En als ze haalbaar blijkt, zou ze voordeel kunnen bieden voor zowel de sector als onze klanten.”

Chief Technology Officer van R3 Richard Brown stelde het zo:

“Over decades banks and other firms have built systems for themselves … and then a collection of processes has emerged between the banks … to make sure these systems are kept synchronised and are reconciled with each other. With shared or distributed ledgers perhaps we can imagine a world where participants share this infrastructure, so rather than everyone running their own systems that have to be reconciled, we can have … an open platform that multiple firms can connect to.”

Bij Deutsche Bank testen ze momenteel de mogelijkheid om een bedrijfsobligatie uit te geven op basis van blockchain. Dat zou gebeuren onder de vorm van een slim contract, waardoor bijvoorbeeld de coupons en alle contractuele bepalingen automatisch worden uitgekeerd en uitgevoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.