Spring naar inhoud

Bedenker van bitcoin allicht ontmaskerd

Op het moment dat een van de grootste mysteries in de financiële wereld lijkt te worden opgelost, krijgt het meteen ook een hoog soapgehalte. Een aantal onverdachte en invloedrijke bronnen zoals Wired en Gizmodo beweren dat ze eindelijk de uitvinder van bitcoin hebben ontmaskerd. Tot op heden stond die bekend als Satoshi Nakamoto maar niemand wist wie hij was of waar hij verbleef. In sommige kringen ging men er zelfs van uit dat het een pseudoniem was voor een groep van mensen, ook al omdat de code voor de virtuele munt dermate briljant is.

Bitcoin1

Nu leiden een aantal links plots naar de Australische computernerd Craig Wright. Midden november begon een anonieme blogger links naar documenten van Wright te lekken die verwezen naar de uitbouw van een bitcoinnetwerk. Wright publiceerde onder meer whitepaper over bitcoin in augustus 2008. In november van dat jaar verscheen op hetzelfde blog een oproep om berichten te sturen naar een geëncrypteerd emailadres. Uiteindelijk bleek dat adres gelinkt te zijn met  het emailalias satoshin@vistomail.com

Er duiken ook een aantal gearchiveerde maar later verwijderde berichten op waarin Wright de opstart van bitcoin lijkt aan te kondigen. Verder beschikt Wired over een screenshot van zijn blog waarop hij de opstart van de virtuele munt aankondigt.

In een email van juni 2008 naar zijn advocaat heeft Wright het over “a P2P distributed ledger” terwijl hij ook refereert naar “Electronic Cash Without a Trusted Third Party”  waarvan hij beweert dat het in 2009 beschikbaar zal zijn. Die stukken dateren van voor de opstart van bitcoin.

David Kleiman, een goede vriend van Wright die twee jaar geleden overleed, bevestigde hem in een PDF-document dat hij de leiding zou nemen over het zogenaamde Tulip Fund, een fonds met 1,1 miljoen bitcoins. Dat is ook het bedrag dat al lang zichtbaar is op de blockchain en waarvan veel sectorwatchers denken dat het toebehoort aan Nakamoto. Er is nooit een transactie gebeurd met die bitcoins en ze kan enkel opgebouwd zijn in de beginfase van de virtuele munt. Om dat kapitaal nu te minen zou een enorm computerpark nodig zijn. In het Tulip Fund is ook vastgelegd dat de bitcoins niet mogen verkocht worden tot 2020. Ze mogen wel gebruikt worden als onderpand voor initiatieven met bitcoins.

Wright heeft een wirwar van IT-bedrijfjes opgestart en een ervan was een poging om een bitcoinbank te starten. Wright stopte daar in 2013 de tegenwaarde van 23 miljoen dollar aan bitcoins in. Dat was toen 1,5 procent van alle bestaande bitcoins in de wereld.

In 2014 duiken er allerhande signalen op waarin Wright verwijst naar Nakamoto, onder meer een ontwerpversie van een email aan de Australische senator Sinodinos die hij zelfs ondertekent met de naam Satoshi Nakamoto.  De professor neemt zelfs het woord op een congres over bitcoin, zij het via Skype.

Begin deze maand besluiten ze bij Wired om contact te zoeken met Wright. Ze doen dat met een geëncrypteerde mail en proberen hem te provoceren met de bewering dat ze de waarheid kennen. Ze hebben succes. Wright antwoord tweemaal via het emailadres Tessier-Ashpool@AnonymousSpeech.com. Dat adres bevat een verwijzing naar een familie die Wright ook in zijn Twitterprofiel gebruikt. Zijn antwoorden blijven zeer mysterieus. In zijn tweede antwoord schrijft hij:

“Although we all desire some level of credit, I have moved past many of these things; Too many already know secrets, the world does not need to know. There are other means to lead change than to be a dictator.”

 

Wired houdt de optie open dat Wright enkel wil laten uitschijnen dat hij Sakamoto is, eventueel om zo zijn fortuin te kunnen opnemen. Maar er zijn wel erg veel verwijzingen die doen veronderstellen dat hij wel degelijk de bitcoin bedenker is. Wright investeerde meer dan 1 miljoen dollar in computernetwerken en stroomvoorziening. Hij liet zelfs een glasvezelverbinding aanleggen naar een van zijn drie verblijfplaatsen. Het bedrijf van Wright, Tulip Trading, beschikt over  twee supercomputers die bij de 500 sterkste van de wereld in private handen worden gerangschikt.

 

Ondertussen maakt Reuters vandaag bekend dat de politie in de Australische woonplaats van Wright is binnengevallen. Officieel zou dat te maken hebben met fiscale redenen maar allicht is de plotse stroom aan berichten over Wright als bedenker van bitcoin niet vreemd aan de invallen. In de bitcoingemeenschap gaat al een oproep voor solidariteit met Wright rond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: