Revolutie in de verzekeringsindustrie

Guevara, een nieuwe disruptieve autoverzekeraar in het VK, koos niet alleen voor een revolutionaire naam, het bedrijf klasseert zichzelf ook onder de noemer carmunism, een subtiele verwijzing naar communism. Die klassificatie geeft meteen ook aan op welke principes Guevara gebouwd is.  Wie een autoverzekering onderschrijft bij de start-up, komt in een subgroep terecht. Dat kan een algemene subgroep zijn die door het de verzekeraar zelf is gevormd of het kan een private subgroep zijn waarvoor je wordt uitgenodigd door leden van die specifieke groep. Om zelf een groep te starten heb je minstens vijf leden nodig. Hoe groter je groep is, hoe meer korting je krijgt op de premie.

De eerste premie die je betaalt wordt berekend op basis van klassieke verzekeringstechniek en is onder meer gebaseerd op het type voertuig, de schadestatistiek en het aantal kilometers dat je rijdt. Daarna wordt de premie echter opgedeeld in een gedeelte effectieve verzekeringspremie en een zogenaamde protection pool. Het geld in de protection pool wordt in eerste instantie gebruikt voor de betaling van schades. Als er echter een overschot is wordt die ingezet om de premie van de volgende periode te verlagen.

Het principe van de groepen werkt dus preventief op verschillende vlakken. Leden hebben er baat bij om enkel voorzichtige bestuurders in hun groep toe te laten. Eenmaal lid van een groep, is er een onderlinge dynamiek om voorzichtig te rijden. Die dynamiek wordt ondersteund door de interactie via de Guevara app. Via die app kunnen leden van de maatschappij data bekijken over ongevallen en met mekaar in discussie kunnen gaan over specifieke schadegevallen.

Het principe van de protection pool werkt op drie manieren premieverlagend. Door de schades eerst uit die collectieve pot te betalen, is er geen impact op de schadestatistiek. Leden van de groep zullen de reserve zo groot mogelijk willen houden en dus voorzichtiger gaan rijden. Wat overblijft in de pool wordt ingezet voor de verlaging van de premie.

Guevara is niet alleen met dit model. In Duitsland doet Friendsurance iets vergelijkbaar en in de VS heeft investeringsfonds Sequoia een wel heel merkwaardige participatie genomen. Het fonds stopt liefst 13 miljoen dollar in Lemonade, een verzekeringplatform dat ook zegt dat het verticaal geïntegreerd zal werken via het person-to-person principe. De initiatiefnemers zijn Shai Wininger die eerder al jobsite Fiverr oprichtte, en Daniël Schreiber, de vroegere voorzitter van Powermat. Het is voorlopig niet bekend hoe Lemonade exact wil werken maar de slogan liegt er alvast niet om  “We’ve redesigned Insurance from the ground up to make it honest, instant and delightful.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.