KBC wint Social Media Insurance Awards

Hilde MoorsDe Social Media Insurance Award 2015, #SMIA15, werd donderdag met grote unanimiteit toegekend aan KBC. De maatschappij heeft een bijzonder professioneel opgebouwde sociale mediastrategie ontwikkeld waar interactiviteit, klantenzorg en een zeer duidelijk en goed onderbouwd kanaalmanagement in opvallen.

Uit de cijfers blijkt dat KBC van sociale media een speerpunt heeft gemaakt. Op Facebook heeft de maatschappij bijna 54.000 volgers waarmee de KBC de andere (bank) verzekeraars ruim achter zich laat. Ook op Linkedin (+25.000), op Twitter (bijna 8000), op Instagram (+1400), en op Youtube (+800) is KBC sterk vertegenwoordigd.

Alle kanalen waar de bankverzekeraar actief is, krijgen met een hoge frequentie, nieuwe en gevarieerde updates. KBC toont met haar inhoud duidelijk aan dat het een zeer bewuste kanaalstrategie volgt waarbij ieder medium een eigen toets krijgt maar waarbij toch zeer strikt gewaakt wordt over een consequente inhoud over alle media heen.

Facebook en Twitter worden ingezet als kanaal voor klantenzorg. KBC slaagt erin om zeer snel te reageren en stimuleert, vooral op Facebook, zelf de interactiviteit met de klanten. Op de twee profielen geeft KBC duidelijk aan wanneer ze actief gemonitord worden. Binnen die tijdsindicatie gebeurt dat ook consequent. KBC surft mee op de trend van de beeldcultuur en post zeer regelmatig professioneel gemaakte filmpjes.

Op Linkedin buigt de maatschappij de updates subtiel om naar een meer professioneel publiek. Op Instagram kiest KBC voor een logische actiegerichte inhoud die een wat jonger publiek aanspreekt.

KBC Bank en Verzekeringen slaagt er ook in om op haar profielen zowel bank- als verzekeringsinhoud te mixen. Ze hebben op dat vlak een bijna unieke positie in het sociale medialandschap. De maatschappij zet stappen in de richting van co-creatie en verhoogt op die manier de betrokkenheid van de klanten via sociale media.

Social Media Insurance Event

Het Social Media Insurance Event, #SMIE15, beloont de maatschappij die een speciale of trendzettende actie onderneemt waarbij sociale media de motor zijn. De jury selecteerde drie cases: KBC Pizza Conversazione, AXA Newsroom en AG Insurance Reporters. Het publiek had, via een poll op onze site, veertig procent van de stemmen. Er kwamen 2.163 stemmen binnen met volgend resultaat: KBC 81%, AXA 13% en AG Insurance 6%. De jury was echter zeer genuanceerd in haar oordeel. Pizza Conversazione werd zeer breed in de media ondersteund en het liftte de sociale mediakanalen van KBC naar een hoog volgersniveau in een doelgroep met een interessant profiel voor de bankverzekeraar.

AXA Newsroom is niet alleen een instrument om tot een consequente, proactieve en krachtige communicatie te komen, het is ook een mogelijkheid om een stimulerende dynamiek intern in het bedrijf te ontwikkelen en daardoor de innovatiegerichtheid te ondersteunen.

AG Insurance Reporters bewijst dat de verzekeraar de impact van sociale media actiegericht kan gebruiken, allicht als aanzet naar een meer algemene en permanente aanwezigheid. Dat  de campagne gedragen werd door klanten van AG Insurance, na een selectie via sociale media, was voor de jury een zeer positief aspect. Alle media werden tijdens de actie gebundeld in een Newsroom.

Uiteindelijk kreeg KBC drie stemmen van de jury, AXA Newsroom kreeg 1 stem. Samen met de stemmen van het publiek is het Social Media Insurance Event 2015 voor KBC Bank en Verzekeringen.

Social Media Manager van KBC Bank en Verzekeringen Hilde Moors gaat op 3 februari 2016 in debat met de winnaar van de Social Media Award in Nederland, Marjolein Poot van Aegon. Dat gebeurt tijdens een Meet & Learn over de kracht van communicatie als motor voor innovatie. Ook Laurent Winnock en Wim Pauwels van AXA komen die dag de strategie achter de AXA Newsroom duiden. We gebruiken de Meet&Learn ook om winnares Hilde Moors extra in de bloemen te zetten.

Hilde Moors, Laurent Winnock, Wim Pauwels en Marjolein Poot komen uitgebreid aan bod in de eerste editie van iMagazine, het interactieve magazine van Financelab. In die eerste editie kan u alle resultaten lezen van de uitgebreide analyse over het gebruik van sociale media in de Belgische verzekeringssector.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.