CRO Rabobank gooit handdoek net voor start

280-Carin-Gorter-3Chief Risk Officers (CRO) zijn in de financiële wereld tot een soort orakel uitgegroeid. Dat heeft te maken met de sterk toenemende risicocontrole die vooral vanuit Europa wordt opgelegd en die maakt dat maatschappijen hun operationele zelfstandigheid enkel kunnen waarborgen door voldoende garanties in te bouwen. Bij heel wat financials wordt daardoor momenteel ongemakkelijk heen en weer geschoven. Onder meer verzekeraar Delta Lloyd opperde het plan om extra kapitaal te tanken om de financiële buffers aan te sterken en zo het nieuwe solvabiliteitskader van Solvency II beter te kunnen implementeren.

Ook bij Rabobank lijken de laatste dagen van het jaar een zware dobber te worden. De bank meldt in een persbericht dat Carin Gorter op het allerlaatste moment afhaakt als nieuwe CRO.

Carin Gorter: “Gaandeweg de procedure heb ik na een zorgvuldige afweging moeten vaststellen dat het profiel van de functie van CRO van Rabobank in onvoldoende mate aansluit bij mijn specifieke deskundigheid. Ik heb daarop de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Rabobank en de toezichthouders geinformeerd dat ik niet langer voor de functie beschikbaar ben.”

Gorter was al een wat vreemde keuze omdat ze al commissaris is bij Rabobank maar ook toezichthouder bij ING en bij de verzekeraars TVM en VGZ. Het Financieele dagblad speculeert erop dat Gorter terugdeinst voor de loodzware uitdaging die de functie inhoudt. Rabobank staat voor een stevige reorganisatie waarbij de coöperatief georganiseerde bank de zware klemtoon op de lokale entiteiten terugschroeft naar een gecentraliseerd gestuurde organisatie.

Allicht moet Rabobank nu een noodgreep toepassen en een geschikte kandidaat gaan zoeken bij de concurrentie. Voorlopig neemt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer de veranwtoordelijkheid als CRO bij in zijn takenpakket. Bas Brouwers, die in september 2015 werd aangekondigd als de nieuwe Chief Financial Officer van Rabobank,  neemt zijn nieuwe functie op vanaf 1 januari 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.