GM en Lyft gaan zelfrijdende wagens bouwen

GMselfdrivingGeneral Motors gaat 500 miljoen dollar investeren in het autodeelbedrijf Lyft. Dat gebeurt in het kader van een bredere kapitaalsronde waarmee Lyft 1 miljard dollar wil ophalen. GM krijgt ook een zitje in de raad van bestuur van Lyft.

GM heeft een speciale bedoeling met de investering. Het autoconcern wil samen met Lyft een vloot zelfrijdende wagens bouwen. GM-voorzitter Dan Ammann vatte zijn visie op persoonlijke mobiliteit erg eenvoudig samen met de woorden connected, seamless en autonomous. Voorzitter John Zimmer van Lyft schaarde zich achter die visie. Ammann zei verder dat hij verwacht dat mobiliteit de volgende vijf jaar meer zal veranderen dan de laatste 50 jaar. CEO  Mary Barra zei eerder in oktober 2015 al dat GM zichzelf zou disrupten. Het strategisch toekomstmodel van het bedrijf gaat volgens haar niet langer uit van een wereld waarin ieder individu een eigen wagen bezit.

GM en Lyft willen in een eerste fase een netwerk van on-demand autonome wagens ontwikkelen. Bestuurders van Lyft zouden dan weer eenvoudig over GM-wagens kunnen beschikken. Echt duidelijk is het plan van de twee ondernemingen niet meteen maar het zou kunnen dat de wagens autonoom rijden behalve op bepaalde trajecten die nog erg complex zijn en waar de bestuurder van Lyft het overneemt.

Het is duidelijk dat de plannen van GM en Lyft maar ook de ontwikkelingen bij Apple en Google de zelfrijdende wagen erg concreet maken. Het is verder ook duidelijk dat het klassieke marktmodel waarbij ieder individu zijn eigen wagen aanschaft die vervolgens meer stilstaat dan dat hij rijdt niet langer houdbaar is. De klimaatproblematiek en de overbelasting van de wegen laten dat niet langer toe, zeker nu de technologie het mogelijk maakt om oplossingen aan te reiken. Voor de verzekeringssector is dat een bijzonder grote uitdaging. Het strategische zakenmodel van een van haar meest winstgevende sectoren komt stevig onder druk te staan. Als de sector niet snel reageert zou de kaas wel eens kunnen weg zijn voordat de val dichtklapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.