Spring naar inhoud

Transactie met blockchain op Nasdaq

blockchain_animatedNasdaq heeft op Nieuwjaarsavond een transactie uitgevoerd op basis van blockchaintechnologie. Dat gebeurde op Nasdaq Linq, een speciaal daarvoor opgezet systeem. De transactie werd niet uitgevoerd in de publieke handel maar tussen private partijen. Ze gebeurde op Nasdaq Private Market, een platform dat in januari 2014 werd opgestart om voorhandel in private plaatsingen mogelijk te maken. Er zijn ondertussen al 75 partijen actief op dat platform.

De transactie is symbolisch bijzonder belangrijk. Blockchain zou wel eens aan de basis kunnen liggen van de belangrijkste verandering die de financiële industrie ooit heeft meegemaakt.

Chain.com, de maatschappij die Nasdaq helpt bij het opzetten van de blockchaintechnologie, toont met de operaties aan dat het gebruik van de technologie sterk inhakt op de tijd die nodig is om dergelijke transacties uit te voeren. Verder zijn er ook geen fysieke documenten meer nodig. Nasdaq Link laat  uitgevers en kopers van effecten toe om alle documenten online af te handelen en te verwerken. In september 2015 haalde Chain nog 30 miljoen dollar op bij Visa, Nasdaq, Citi Ventures, Capital One, Fiserv en Orange.

Volgens voorzitter van Nasdaq Bob Greifeld kan de technologie op termijn ook succesvol in de publieke markt ingezet worden. Greifels wees op de impact voor jobs die nu met settlement en administratie bezig zijn. Ook CIO en technologiegoeroe van UBS Oliver Bussman waarschuwt regelmatig voor de impact van blockchain op de invulling van jobs in de financiële sector.

In theorie zorgt de decentrale structuur van de blockchain er voor dat data en transacties authentiek zijn. Dat betekent dat er geen tussenkomst van banken en bemiddelaars meer nodig is. Blockchain moet het ook mogelijk maken om een transactie onmiddellijk zonder tijdverlies uit te voeren.

Eerder nam NYSE ook al een participatie in Coinbase, een handelsplatform voor bitcoin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: