Kerncompetenties van een digitale bank

Bij de Duitse Fidor Bank bouwen ze aan een sterk staaltje van innovatief bankieren. Volgens voorzitter Matthias Kröner heeft dat alles te maken met de juiste toepassing van digitale technologie. “Relevant bankieren is bankieren op eender welk tijdstip of eender welke plaats en op de manier waarop de klant het wil”, zegt Kröner. “Een bank moet de kleine problemen van haar klanten beantwoorden met een snelle oplossing, eerder dan bezig te zijn met langetermijn life cycle management.”

Matthias Kroner FidorVolgens Kröner is die strategie onmogelijk te realiseren met een net van bankkantoren. Je moet 24 uur per dag en zeven dagen op zeven in real-time bereikbaar zijn. Nieuwe diensten zoals peer-to-peer leningen, crowdfinanciering, de uitbouw van communities en productwaardering door de klanten hebben niks meer met een fysiek bankkantoor te maken. De Fidorbaas gaat nog veel verder. De strategie om een app uit te rollen via een klassieke bank werkt volgens hem niet. Je moet ook de juiste infrastructuur achter de front-end die de klant gebruikt in plaats hebben om succesvol digitaal te bankieren. Anders is het volgens Kröner slechts “Lipstick on pig”.

Kröner maakte zelf een lijstje met eigenschappen waaraan de infrastructuur van een digitale bank moet voldoen:

  1. Het systeem moet open en toegankelijk zijn voor alle stakeholders van de bank. Daarom schuift Kröner eenvoudig te begrijpen API’s vooruit als een voorwaarde voor een succesvolle digitale strategie.
  2. De klant beschikt over een rekening die lijkt op een marktplaats. Hij of zij heeft een uitgebreide en groeiende keuze aan oplossingen voor de besteding van de middelen.
  3. Snelheid is cruciaal. Een moderne bank moet zijn klanten in real time kunnen bedienen.
  4. Kröner plaats de digitale bank binnen het Internet of Things. Een moderne digitale bank is agnostisch aan beide zijden. Via API’s kan de infrastructuur verbonden worden met eender welke front-end. Klantenervaring is cruciaal.
  5. Een digitale bank heeft nood aan realtime management van het klantenprofiel. Dat profiel heeft een brede dimensie. Naast het typische bancaire profiel is ook een zicht op de community van de klant belangrijk. De data moeten veilig en met respect voor de privacy worden opgeslagen.
  6. Als klanten binnen die open infrastructuur een product of dienst inkopen van een derde partij, moeten ze zeker zijn dat hun persoonlijke gegevens op een correcte manier en met respect voor de privacy worden gecommuniceerd. Dat geldt echter ook voor de aanbieder van de diensten. Die moet in realtime kunnen beschikken over de informatie die volstaat om te voldoen aan het know your customer principe. De digitale infrastructuur geeft veiligheid en vertrouwen aan alle partijen.
  7. Een moderne digitale bank reageert onmiddellijk en data gedreven op iedere impuls van de klanten. Kröner geeft een voorbeeld. Een klant die in het midden van de nacht een microfinanciering nodig heeft moet de bank kunnen contacteren en onlinefeedback krijgen op basis van een realtime kredietscore. Als die score positief is moet het mogelijk zijn om meteen ook de budgetten ter beschikking te stellen.
  8. Data en de analyse ervan moeten maximaal beschikbaar zijn in het belang van de klanten.Die beschikbaarheid moet in een ruimere context geplaatst worden dan enkel het beleggingsprofiel en het bestedingsgedrag. De bankrekening wordt een soort coach die de klant helpt om zijn doelstellingen en objectieven te bereiken.
  9. Een digitale bank is zo georganiseerd dat ook zeer kleinschalige microfinanciering op een rendabele manier kan aangeboden worden. Een digitale bank werkt met de hoogste kwaliteitsstandaarden van de sector.
  10. Het digitale platform is volledig in overeenstemming met de lokale regelgeving en de oprichters van het platform moeten ook een sterke kennis hebben van die regelgeving.

Kröner vat zijn mening nog even kernachtig samen. Bankieren kan flexibel, direct, klantgericht en klantondersteunend zijn  waardoor de bank ook relevant wordt voor zijn klanten. Op die manier wordt de digitale bank ook relevant voor de brede massa en niet enkel voor een kleinere elite die eerder private banking gericht is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.