Sponsors vergeten sociale media tijdens BK Veldrijden

Veldrijden is een ganse winter lang een volksfeest en Wout Van Aert is de nieuwe volksheld in wielerminnend Vlaanderen. Van Aert pakte afgelopen weekend de nationale driekleur bij de profs in zijn eigen woonplaats Lille. Bij de elite-vrouwen deed Sanne Cant hetzelfde. Dat BK is ieder jaar een topper in de media, bij uitstek ook in de sociale media, ook al omdat nogal wat veldrijders voortdurend zelf ook updates posten. Voor sponsors is dat dus een gouden kans om hun investering extra rendement te geven.

Crelan Vastgoedservice

In de financiële sector zijn vooral Fidea, BKCP en Crelan direct betrokken partij. Tijdens het BK was ook AG Insurance prominent aanwezig. Fidea heeft met Telenet-Fidea een eigen topploeg met een belangrijke onderbouw bij de jeugd en bij de dames. BKCP heeft de onbetwiste nummer één bij de Belgische vrouwen in de rangen. Bij de mannen moest de bank vooral naar de buurlanden kijken met Mathieu Van Der Poel in Nederland en Philipp Walsleben in Duitsland. Crelan zat op de kampioenschapsdag in een gouden spagaat. Sven Nys was jarenlang het uithangbord van de bank. Hij stopt echter aan het einde van het seizoen en Crelan haakte ondertussen het sponsortreintje aan bij new kid on the block Wout Van Aert. De bank is daardoor betrokken bij twee verschillende ploegen. AG Insurance sponsort de Belgische wielrijdersbond. De verzekeraar heeft geen directe ploegsponsorbelangen maar was zeer nadrukkelijk aanwezig op het parcours.

Al die investeringen vragen ook om een aanwezigheid in de sociale media. De Belgische financiële sector is echter niet klaar om die verwachting waar te maken.

Fidea leek een inspanning voor te bereiden toen de Antwerpse verzekeraar de kopafbeelding voor Facebook en Twitter aanpaste met een foto van favoriet Tom Meeusen en de data van het kampioenschap. Tijdens het kampioenschapsweekend volgden er een paar updates op die twee media. De massale valpartij bij de beloften die leidde tot de dramatische uitval van topfavoriet Eli Yserbiet en het volledige Fidea-podium in die categorie waren de blikvangers van de communicatie. Loes Sels en Ellen Van Looy haalden brons en zilver bij de elite-dames en kregen ook nog wat aandacht. Bij de profs kwam de ploeg echter niet in het stuk voor en datzelfde gebeurde met de communicatie. Geen enkele update meer, ook niet om bijvoorbeeld de nieuwe kampioen Van Aert te feliciteren. Wij vermoeden dat de sociale media manager ondertussen aanschoof aan de rijkgedekte VIP-tafel maar zelfs dat kreeg nauwelijks aandacht. De goedlachse Meeusen beet in het Lilse zand en werd pas negende. Hij stond de dag na het kampioenschap  echter nog steeds prominent als kopafbeelding op de twee media.

Fidea zou nog kunnen profiteren van de accounts van de wielerploeg zelf. Telenet-Fidea was de ganse dag actief met updates en filmpjes….zolang het goed ging ten minste. Ook hier kwam er tijdens de race van de elites mannen plots een radiostilte. Precies op dat moment is de media-aandacht het hoogste. Een onbegrijpelijke communicatiestrategie dus.

Bij Crelan was het zo mogelijk nog dramatischer. De twee grootste media-iconen droegen het logo van de bank  op de borst maar daar werd geen eurocent bijkomende publiciteit uit geput. Sven Nys werd in stilte doodgeknuffeld. Geen berichtje, geen foto, geen filmpje op de profielen van de bank. Terwijl iedere glimp van de afscheidnemende legende massaal viraal ging tijdens zijn laatste BK. Op het profiel van de ploeg, Crelan AA Drinks, kreeg Nys toch een schamele update. Kampioen Wout Van Aert moest het op de kanalen van de bank doen met een foto op Twitter en Facebook en een schouderklopje erbij. Een kampioen van zijn niveau mag hopen dat de sponsor niet alleen investeert in sponsoring maar ook in media-aandacht. Gelukkig was het mediateam van Crelan-Vastgoedservice wel zeer breed actief op verschillende media.

BKCP heeft in 2015-2016 drie nationale kampioenen. Mathieu Van der Poel won in Nederland, Philipp Walsleben in Duitsland en Sanne Cant bij de elites-dames in België. De Tsjechen Boros en Toupalik mochten een zilveren en bronzen medaille ophalen. De accounts van de bank zelf bleven monddood bij al dat succes. Op de accounts van de ploeg, BKCP-Corendon, kregen de mannen wel wat aandacht maar de prestatie van Cant was blijkbaar niet de moeite om te vermelden.

AG Insurance pakte tijdens het BK in Lille een pak TV-reclame. De naam en het logo van de grootste Belgische verzekeraar stond over het ganse parcours erg prominent te zijn.  De maatschappij heeft momenteel geen voldragen sociale mediastrategie maar haakt wel in op specifieke sportevenementen. Het BK in Lille stond duidelijk niet op het lijstje. Geen tweet, geen update op Facebook, geen foto op Instagram.

Het veldritseizoen eindigt binnen een paar weken maar de maatschappijen krijgen nog een uitstekende kans om te tonen dat ze beter kunnen. Op 31 januari gaat in Zolder het wereldkampioenschap door. Dat lijkt een titanengevecht te worden tussen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel. Bij de vrouwen is Sanne Cant een van de topfavorieten. Hopelijk pakken onze nationale kampioenen ook de regenboogtrui…en wat extra aandacht op de sociale media kanalen van hun sponsors.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.