Bowie ook trendzetter in de financiële wereld

david-bowieNa het overlijden van David Bowie hebben de media zowat ieder detail van het bizarre rockgenie uitgeplozen. Een van de minder belichte maar meest opmerkelijke transacties die hij ooit opzette was de verkoop van zijn toekomstige opbrengsten uit rechten op muziek. In 1997 zat Bowie dieper met zijn neus in allerlei vreemde substanties dan dat hij met geld bezig was. Dat bracht hem financieel uit evenwicht. De artiest liep op dat moment David Pullman, een Wall Street bankier met een hoog rock&roll gehalte, tegen het lijf. Dieloste de pijnlijke positie van Bowie op door toekomstige royalties op zijn bestaande muziekportefeuille van 25 albums te belenen. Die rechten werden ondergebracht in een apart financieel vehikel en ingedekt met een obligatie over tien jaar. De Britse verzekeraar Prudential kocht de ganse mikmak op en Bowie cashte 55 miljoen dollar. Als Bowie onderweg failliet zou gaan kregen de eigenaars van de lening de rechten op de muziek. Als Bowie het redde kreeg hij na tien jaar zijn rechten terug. Later zouden ook Marvin Gaye en James Brown vergelijkbare operaties opzetten.

De Bowie-Bonds zouden een model worden voor de zogenaamde asset backed bonds. Die waren een decennium lang erg populair in het wat minder geregelde beleggerswereldje. In 2004 waardeerde Moody’s de Bowie-Bonds af tot bijna junkstatus omdat de verkoopscijfers van zijn muziek stevig terugplooiden. Ook daarin was het popidool trendzettend. Voor Bowie had de afwaardering geen impact maar het was wel een teken aan de wand dat een gedeelte van dergelijke beleggingsvehikels een  te risicovol parcours had gevolgd. De beleggingsinstrumenten werden  de bron van exotisch getintje zeepbelverhalen die vaak geblokkeerd geraakten omdat bij de minste twijfel, de cashuitstroom hoger werd dan de grens die de fondsen hanteerden of omdat het onderpand doodgewoon waardeloos was geworden. Na de financiële crisis zouden ook in Vlaanderen honderden miljoenen euro’s spoorloos verdwijnen in de zeepbel die gedurende tien jaar was opgeblazen. Niet voor Bowie echter. Prudential heeft de obligatie nooit verpakt en kreeg het geld samen met een rente van 7,9% na tien jaar correct terug uit het speciale investeringsvehikel. Bowie kreeg opnieuw zijn royalties terug. The man who sold the world plaatste op die manier ook in de financiêle wereld zijn stempel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.