Chat is de nieuwe app (David Marcus)

Door David Marcus aan het hoofd van Messenger te zetten gaf Mark Zuckerberg duidelijk aan dat het ambitieuze plannen had met de berichtenapp. Marcus was een van de topmannen bij Paypal en had dus bakken ervaring met betalingstechnologie. De man postte onlangs een artikeltje waarin hij gebald samenvat wat er opgeleverd is en wat nog op stapel staat.

messenger2016

Messenger groeide op zeer korte tijd uit een zelfstandig sociaal netwerk dat steeds duidelijker los komt van moederplatform Facebook. In West-Europa zijn nog niet alle mogelijkheden uitgerold maar 2016 wordt ook hier een boerenjaar voor de berichtenapp. Messenger is voortaan niet enkel een teksttool, je kan ook een videogesprek voeren. Het mag ook allemaal wat leuker met bijnaampjes, kleurtjes en emoticons. Die kunnen meteen de foto’s opvrolijken die je via Photo Magic veel vlotter zal kunnen uitwisselen. Photo Magic is overigens allicht ook de sleutel naar gezichtsherkenning, een tool die in het kader van gebruiksvriendelijke beveiliging cruciaal kan zijn.

De ervaring van Marcus bij Paypal werd meteen vertaald in een betaalfunctie tussen vrienden. Chatten en tegelijkertijd de financiën afhaspelen, het heeft enorm potentieel. Messenger gaat ook meer contextuele informatie toevoegen over de personen waar je mee praat en doorbreekt de klassieke beperking van de vriendenkring. Message Request laat binnenkort toe om mensen te vinden buiten je vriendenkring en vervolgens een gesprek te starten. Die optie is absoluut nodig om Messenger te positioneren als een soort mobiel handelsplatform waar klanten en handelaars met mekaar in overleg gaan. Al die conversaties kunnen handig gegroepeerd worden in chatgroepen die je in je eigen stijl kan inrichten.

Marcus maakte Messenger dus een pak handiger maar ook plezieriger. De impact van al die leuke toevoegingen gaat echter erg ver. Volgens Marcus hebben we al heel snel geen telefoonnummers meer nodig om mekaar te bellen? Als je dat nog bellen kan noemen uiteraard. Enkel de naam volstaat om iemand te contacteren.

Messenger krijgt een belangrijk zakelijk transactiekantje. Een Uber bestellen via Messenger kan al in de VS en zal snel naar Europa komen als de taxidienst hier beter is uitgebouwd. Wat vandaag met Uber kan, is morgen veel ruimer mogelijk met andere partners. In feite ziet Marcus chat als de nieuwe app. Wie een chat opent met een handelaar of een bedrijf kan een gesprek aangaan maar ook een bestelling plaatsen, onderhandelen met de klantendienst en de betaling uitvoeren. De uitrol va Messenger voor bedrijven is in die context cruciaal. Al die innovaties woden ondersteund door een gloednieuwe persoonlijke assistent met de rake naam M. Wat Siri voor Apple moet worden is M voor Messenger.  Bij Messenger gebruiken ze M al voor de analyse van gesprekken. M wordt een zelflerende applicatie waar artificiele en menselijke knowhow gecombineerd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.